Kezdőlap / Kommunikáció / Internet / Wikipédia, a szabad enciklopédia

Wikipédia, a szabad enciklopédia

A Wikipedia egy közösség által fejlesztett, nyílt tartalmú, többnyelvű internetes enciklopédia. Üzemeltetője a Wikimédia Alapítvány, szerkesztői pedig önkéntes emberek.
Az angol Wikipédia 2001, január 15-én született. Azóta folyamatosan a tájékozódni vágyó emberek szolgálatában áll. A magyar nyelvű változat 2001. szeptember 5-én indult, de csak körülbelül 5 lapot tartalmazott, azt sem magyar nyelven. Később, 2003. július 8-án újjászületett és azóta is töretlen a sikere. A magyar Wikipedia első szócikke az Omega együttest mutatta be.
A magyar Wikipediának 300 állandó szerkesztője van. Egy 2009 eleji statisztika szerint már 114.354 cikk szerepelt, ami az előző évhez képest 40%-os növekedést jelent. Az összes szerkesztés meghaladta a 4,8 milliót is (+84%). Az adminisztrátorok száma 33, a felhasználóké 78966 volt. A szócikkek száma szerint Magyarország a 14. helyen áll a többi országhoz képest.
Egy 2008. januári felmérés szerint a Wikipedia szerepel a húsz leglátogatottabb weboldal között. Tavaszra a havi lapletöltések száma már több mint tízmillió volt.
A Wikipedia szó a wiki és az enciklopédia szavak összevonásából keletkezett. A wiki azt jelenti, hogy az oldal (néhány kivételtől eltekintve) bárki által szerkeszthető. Másik nagy alappillére, hogy nyílt tartalmú.
Az oldal technikai háttere: A MediaWiki szoftverre épülő Wikipedia számára egy az Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit alapítvány, a Wikimédia Alapítvány biztosítja az infrastruktúrát, a mintegy 350 gépből álló szerverparkot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Online függöség

Régóta léteznek olyan pszichiátriai kísérletek, amelyek a közösségi oldalakhoz kapcsolódó függőséget vizsgálják. A kísérletek során …

Hozzászólás