Kezdőlap / Állatok / Macska / Kócos kedvencünk, a perzs macska

Kócos kedvencünk, a perzs macska

Ha szavazni kellene, hogy melyik a legismertebb macskafajta, a perzsa kapná a legtöbb voksot, hiszen a házi cirmos mellett ez a kis kedvenc a legelterjedtebb szőrmók az egész világon. Ezen nincs is mit csodálni, hiszen rendkívüli megjelenése mellett, szelíd, és barátságos természetéről is sokat hallhatunk. Tartását bárki könnyen elvállalhatja, hiszen bundája ápolásán kívül, egyéb megerőltető feladatot nem igényel. Ezt a macska alkalmazkodó, tanítható, akár még gyermekek mellett is szívesen elvan. Barátságos természetének köszönhetően otthonosan mozog a lakásban, igazi méltóságteljes, fenséges viselkedése miatt csak szeretni lehet. Nem jellemző rá a garázdálkodás, mint egyes fajtársaira, de mindegyik állat külön egyéniség, ezért egyénenként eltérő a viselkedésük is.
Amire feltétlenül oda kell figyelni a perzsa cicáknál, hogy a bundájukat naponta egyszer át kell fésülni. Ezért nem árt, ha már egészen kicsi korában hozzászoktatjuk a csöppséget, hiszen így sok későbbi kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, és a cicánkat egyaránt. A fésülés azért fontos, mert a macsek nem tudja magának olyan szinten megtisztítani a bundáját, és közben egy csomó szőrt is lenyel, ami egyáltalán nem egészséges, és hosszabb távon emésztési gondokat okoz. Fürdetni csak ritkán szükséges, de ha ezt néha megtesszük, minőségi macskasampont válasszunk, mindig gondosan szárítsuk meg a bundáját, és figyeljünk arra, hogy ne kapjon huzatot, mert ilyenkor könnyebben megfázik. A szemét és a fülét hetente egyszer ajánlott tisztítani, és a karmait is elég gyakran kell vágni- a bútoraink épsége érdekében.
Tisztálkodás közben akaratlanul is lenyel a cicus kisebb mennyiségű szőrt, ezért ajánlott, hogy mindig legyen előtte friss macskafű. Ez elősegíti az emésztést, és vitaminokat is biztosít kedvencüknek. A másik megjegyzendő dolog, hogy a perzsák hajlamosak az elhízásra, ezért fordítsunk egy kicsivel több figyelmet a táplálásukra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Leave a Reply