Kezdőlap / Állatok / Kutya / Kutyát venni

Kutyát venni

Nagy felelősség mikor egy család eldönti, hogy kedvenc jön a házhoz. A választás könnyűnek tűnik, de sok mindent fontolóra kell venni. Minden kölyökkutya tündéri kis szőrmók. Az emberek szíve ellágyul látványukra, de dönteni nem szabad meggondolatlanul.
Figyelembe kell venni, mit akarunk és mit tudunk nyújtani a kis jövevénynek. Ezek a négylábú barátok, társak 10-15 évig élnek és az otthonunk az ő otthonuk is lesz. Nem csak pár évre költöznek az életünkbe és a szívünkbe. Fontolóra kell venni a családi kassza engedi-e az új kiadásokat. Élelmezés, orvosi ellátás, kutya kozmetika ezek mind plusz költségek.
Mikor a döntés megszületett: jöhet a kutya. Tudnunk kell, hogy a kiválasztott kedvenc milyen tulajdonságokat hordozhat. Kisgyermekes családoknak nem ajánlott őrző-védő célokra kitenyészett fajta. Hisz ezek a kutyák inkább egy gazdásak. Nevelés hiányában pedig könnyen a család ellenségévé válnak.
A vadászkutya fajták nagy mozgásigényűek, így aki nem tudja megoldani a rendszeres sétát, futtatást ezek a fajták nem megfelelőek.

Választásnál szem előtt kell tartani, hogy lakásban vagy kertes házban lesz a kutya elhelyezve. A lakásba a hosszú szőrű fajta gondozása nehéz. Szőrük hullik és zavarhatja a családot.
A méret is fontos, hisz egy nagy testű állat a lakásban csak szenved, a mozgása korlátozott.

Lakásba mindenképpen kis testű, rövidebb szőrű fajtát érdemes venni. Ilyenek a társasági kutyák: Si-cu, Mopsz, Máltai selyemkutya
Ha hosszabb szőrű fajtára esik a választás a rendszeres szőr ápolása elengedhetetlen, mert a gondozatlan kutya szőre összecsomósodik, befilcesedik.
Sétáltatását rendszeresen kell végezni reggel és este. A kutya könnyen megtanulja a séta időt.
A séták alkalmával az állatot pórázon kell vezetni és közterületen a kutya ürüléket fel kell szedni. Sok nagy városban kijelölt kutyafuttató van, ahol a kutyusok szabadon tombolhatnak.

Kertben elhelyezett kutyánál fontos a kutya elhelyezése. A kutyaház elhelyezésekor figyelembe kell venni, hogy az eb szereti a közösséget, része akar lenni a családnak. Nyáron és télen védelmet nyújtson az időjárási elemek ellen. Rövid szőrűeknél télen meleg helyet kell biztosítani.

Etetés: mai világunkban már a kutyák táplálása is egyszerűsödött. Sok fajta kutyatápot lehet kapni mind száraz, mind konzerv változatban, melyek tartalmazzák a megfelelő tápanyagokat az ebek számára. Friss vizet mindig tegyünk az állat elé!
Rendszeresen kell oltatni és féregteleníteni.

Kutyát vásárolhatunk fajtatisztát tenyésztőtől vagy menhelyről is választhatunk.
Ha kölyökkutyát veszünk magunkhoz tudni kell, hogy másfél éves koráig a rombolás, rágás nagymestere. Türelemmel kell nevelni és leszoktatni a káros tevékenységekről.

Nagy vagy kicsi, kölyök vagy felnőtt minden kutyával foglalkozni kell. Tanítása, oktatása fontos, mert a barátból könnyen ellenség válhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply