Hátfájás

Nagyon gyakori panasz. Négyből három felnőtt tapasztal valamilyen hátfájdalmat, gerinc- vagy derékfájdalmat élete során. Sajnos az öregekre és a túlsúlyosokra nagyobb veszélyt jelent.
Ágyéki gerincben a leggyakoribb. Leginkább rándulásoktól illetve túlzott igénybevételtől származik. Nem megfelelő technikával megemelünk nehéz tárgyakat vagy hirtelen csavaró mozdulatokat, teszünk… de ez csak egy-két példa hogyan sebesíthetjük meg magunkat. Általában meggyógyul magától, ha derékfájás oka hátizom rándulás… megerőltetés.

Segíthet rajta a jeges, illetve meleg pakolás valamint a gyógyszertárban kapható szerekkel de a legjobb még is csak egy kiadós testgyúrás. Komolyabb gerincbántalmaknál valószínű, hogy a porckorongsérv a ludas. Hátfájdalom mértékétől és okától függően szükség lehet szakorvosi segítségre, gyógytornába vagy sebészeti beavatkozásra.

De csupán amiatt, hogy fáj a hátunk, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy komoly gerincorvos felügyeletre vagy gerincsebészre lenne szükség. Gyógy masszás, gyógytorna, manuálterápia, fizioterápia, TAPE ezek a leghatásosabb módszerek.

Tünetek: A hátfájás önmagában a tünet. Sokféleképpen érezhetjük a fájdalmat, tünetek attól függenek, hogy hol érinti a gerincet, és mi okozza a fájdalmat.

Lehet akut vagy krónikus. Az akut fájdalom négy-hat hétig tart, míg a krónikus hátfájás állandó, hosszú távú, akár egy egész életen áttarthat.

Lehet hirtelen és éles vagy tompa. Ránk törhet köhögéssel, tüsszentéssel, hirtelen mozdulattal. Együtt járhat kéz és lábzsibbadással. A láb tüneteit gyakran említi csípőfájásként, amit egy elgyötört ideg okoz.

Megfelelő kezelése: Ha a hátfájdalma hosszú ideig nem szűnik, feltétlenül keresse fel gyógytornászát vagy szakorvosát. Azonnal forduljon gerinc szakorvosához, ha a következő tünetek közül bármelyiket észleli:

A gerincfájdalom határázottan erősödik
Ágyék vagy láb zsibbadtság
Vizelettartási problémák

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply