Tata

“A vizek városában” az öreg-tó partján, a vízivárnál” érdemes kezdenünk a város történelmi és idegenforgalmi központjának bebarangolását. Az 1300-1400-as évek fordulóján királyi nyaralónak, vadászkastélynak épült vár Luxemburgi Zsigmond, majd Mátyás uralkodása táján az ország legszebb reneszánsz épülete volt. Később barokk, majd romantikus felfogásban építették tovább. A ma is vízzel telt – és haltenyésztést szolgáló – várárok fölött átvezető híd barokk főkapuhoz visz. Innen teljes szépségében – és nagyobbrészt épen! – tárul föl a látogató előtt a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményének is helyet adó építmény. A város gazdag múltjával, színes történelmével az Esterházyak által betelepített piarista tanító rend egykori helytörténeti gyűjteményét tovább gyarapító kiállításon ismerkedhetünk meg.
Az ókori Pannónia emlékei közül a legismertebb a közeli Azaumfiól (Almásfüzitő) való díszálarc. A
kora középkori Tatára, a XI. sz.-1 mezővárosra emlékeztet egy emberfej formájú – vélhetően még a
pogány hitvilághoz kötődő – cserépsíp (okarina). Láthatók itt a közeli vértes szentkereszti apátság faragott kövei is. A helytörténeti gyűjtemény számos darabja – bútorok, festmények, metszetek – az 1727-től Esterházy-tulajdonba került „polgári” Tatára emlékeztet.
Megelevenedik a céhek itteni működése és különösen a tatai fajanszgyártás múltja: a Farkasházy -Fischer család jóvoltából itt alapították az ország mai területének első fajanszmanufaktúráját. Láthatók is – utalásként a vizekre – a rákokkal díszített tatai tányérok. Külön épületben, a várkápolnában egyházművészeti kiállítás mutatja be XVIII-X1X. sz. oltárképeit és plasztikáit.
Az óratorony a túloldali kapucinus templom és rendház tornyának pótlására épült, mivel azon csak kis huszártorony ékeskedik. Grossmann József fejezte be a Kossuth téri, kéttornyú copf plébániatemplom építését. Malomépületben rendezték be a magyarországi németség múzeumát is a Zsinagóga épületében (Hősök tere 7.) a Kuny Domokos Múzeum kiállítóhelye. Művészettörténeti könyvekből ismert görög, hellenisztikus és rómaiszobrok hű másolatai segítenek a látogatónak megérteni az antik ember gondolkodását – többek között a Laokoón-csoport vagy a Milói Vénusz alakja révén.
Másfajta érdeklődésre számíthat nyaranta az egykori kőfejtő, a Kálvária-dombi szabadtéri geológiai mintaterület (Fekete u. 2.). A földtörténeti középkor, a triászjura-kréta geológiai naptára mutatja 250 millió év történetét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás