Hátkínok

Magyarországon ma már a népbetegség kategória elől álló helyezettjei között található a hátfájás, mely hozzávetőleg minden harmadik ember életét megkeseríti hosszabb, vagy rövidebb időre. A hátfájás önmagában nem utal semmi komoly betegségre az esetek egy nagy részében. Ilyenkor nagyon könnyen visszakövethető, vajon mi is történt velünk. Nem is kell nagyon messzire menni emlékeinkben való kutakodásunkkor, de érdemes az elsődleges, úgymond, diagnózist magunkkal kapcsolatban mi magunknak felállítani.
Egy kis huzat, vagy egy nehéz tárgy emelése következtében általában már másnap korlátozott lehet az életünk. Azonnal, reggel, az ágyból való kiszállás első percében érezzük, hogy valami nem stimmel. Nehéz és fájdalmas a felállás, és ugyanilyen szörnyű az eljutás a mosdóig. Rémesen nehézkes a öltözés, ezért ajánlatos a további napokban a reggeli készülődésre jóval több időt szánni. Ezeken a reggeleken nem szabad siettetnünk magunkat, mert egy-egy hirtelen és rossz mozdulat napokkal visszavetheti gyógyulásunkat. Ezek a tünetek azonban maximum 14 nap alatt szinte teljesen elmúlnak.
Ez esetben a hát gyulladásáról beszélünk. Legtöbbször nem is fordulunk orvoshoz, hiszen megszoktuk már, hogy ilyen heteink vannak. Majd elmúlik, mondjuk magunknak. Néha bekapkodunk egy-egy szem fájdalomcsillapítót, ami tulajdonképpen még jó is, hiszen időlegesen, talán estig elfújja kínjainkat. Nem mellesleg még gyulladásgátló hatását is élvezhetjük, így pedig hamar letehetjük a gyógyszert.
Orvosi javallat, hogy gyógyszer szedése előtt forduljunk orvoshoz, hiszen ő tudja megmondani viszonylagos pontossággal, hogy milyen mennyiségben fogyasszuk a gyógyszereket. Nem egyszerű azt sem megjegyezni, hogy melyik orvosság szedhető étkezés előtt, után, vagy közben, hogy naponta hány alkalommal lehet bevenni anélkül, hogy többet ártanánk magunknak a jövőben, mint használnánk ma.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket …

Hozzászólás