Csodás Lillafüred

A Garadna-völgy és a Szinva-völgy találkozási pontján, a Hámori-tó partján épült csodálatos üdülőhely. Nevét 1892-ben az akkori földművelődésügyi miniszter gróf Bethlen András javaslatára, Vay Béla megyei főispán leányáról Pejachevich Tivadarné Vay Erzsébetről (mert Lilla volt a beceneve), kapta.
Miskolcról Lillafüredre vivő útvonal az ország legszebb szurdokvölgyeinek egyikén vezet át. Sokat emlegetett pontjai közé tartozik a Molnár-szikla (, mely nagy kereszttel van megjelölve )és a Puskaporosi-szurdok.
A közvetlenül a Palotaszálló épülete mellett a mélybe zuhanó Szinva-patak vízesésének csodás hangja és látványa szintén hozzátartozik Lillafüred hangulatához.
Az üdülőhely környékének nevezetes látnivalói a cseppkövekről, illetve ősrégészeti leleteikről híressé vált barlangok.
Lillafüredet Miskolcról nemcsak közúton, hanem a Kiliánból induló hangulatos kisvasúton is meg lehet közelíteni. Az 1921-től közlekedő kisvonat szép hegyi tájakat, festői völgyeket szel át, és egészen Garadnáig el lehet utazni vele.
Lillafüreden található a híres Palotaszálló, mely neoreneszánsz stílusban 1927 és 1930 között épült Lux Kálmán tervei alapján. A szálló híres étterme a vadászjelenteket is ábrázoló Mátyás terem. Üvegablakai a történelmi Magyarország várait ábrázolják.
Alatta a Függőkert található, melyben botanikai és zoológiai ritkaságokra figyelhetünk fel. Ezen a kerten át juthatunk a vízeséshez.
Itt írta József Attila híres versét, az Ódát 1933-ban. Szobrát VArga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Velencei-tavi üdülő- és kirándulóhelyek

A Velencei-tavat forgalmas üdülő-és kirándulóhelyek egész láncolata keretezi. Főként közlekedési okoknak tulajdonítható, hogy a legismertebb, …

Hozzászólás