Kezdőlap / Rákos megbetegedések / Hemangioma a jóindulatú vérérdaganat

Hemangioma a jóindulatú vérérdaganat

A hemangioma a bőrön jól látható elváltozás. Többségében már születéskor meglévő elváltozás vagy a születés után nem sokkal kialakuló. A kialakulási ok jelenleg nem ismert, de feltételezhető, hogy a ösztrogén hatása játszik szerepet. A hemangioma túlnyomó többsége nem okoz szövődményeket. A csecsemőkorban, ez a leggyakoribb daganat. Érrendszeri rendellenesség, a vérerek kóros csomókat alkotnak. Kialakulhat a bőr felső rétegében és a bőr mélyebb rétegeiben.
A felszíni elváltozás egy szederre emlékeztető piros kinövés. A felszíni hemangioma első szakaszban gyorsan nő. Ez a szakasz legfeljebb tizenkét hónapig tart. Majd a növekedés megáll és lassan elmúlik.
Ha az elváltozás nagy volt a bőrön nyoma maradhat, de ha kisebb akkor nyom nélkül elmúlik.
A felszíni hemangioma kb. 5-10 év alatt múlik el magától.
A bőr alatti hemangioma egy kékes duzzanatra emlékeztető elváltozás. A felszín alattinál szükség lehet gyógyszeres beavatkozásra . Szteroid injekciókkal közvetlenül az elváltozásba juttatják a gyógyszert valamint lézeres kezelést alkalmaznak. Szteroid tablettákat is alkalmazhat az orvos mely szájon át bevehető.
Mintegy 80%-a az arcon és a nyakon alakul ki. A másik leggyakoribb kialakulási hely a máj. Valamint kialakulhat még lép, hasnyálmirigy, agyi területen. Az arcon kialakuló elváltozás gyermekkorban zavarhatja a gyermeket ezért ilyenkor lézeres eltávolítás szükségessé válhat, hogy a gyermek lelki sérülést ne szenvedjen.
Hemangioma elfekélyesedhet ha problémás területen található. Pl. pelenka alatt fájdalmasan begyulladhat.
Ha a haemangioma a gégében alakul ki a légzés is veszélybe kerülhet amit szintén fontos mielőbb kezelni..
A haemangioma kialakulhat szemkörnyékén is ami a szemre negatívan hat. Ezért fontos a gyors orvosi beavatkozás.
Nagyon ritkán a nagy hemangioma okozhat szívelégtelenséget is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

1 hozzászólás

  1. Vincz Katalin

    Nálam talpon diagnosztizáltak hemangiomát de nem látható.Mi a teendő ezzel mert kellemetlen és fájdalmas.Nem ajánlottak műtétet csak akkor ha elkezd növekedni.

Hozzászólás