Kezdőlap / Tisztítókúrák / A gyümölcskúra előnyei, hátrányai

A gyümölcskúra előnyei, hátrányai

Előnyök
A rendszeres, heti egy alkalommal tartott gyümölcsnap segít az anyagcserében, hozzájárul a salak és méreganyagok kiürüléséhez a szervezetből, valamint jótékonyan hat a bőr állapotára és a szervezet keringési rendszerére. A szervezet ellenálló képességét javítja a gyümölcsök magas vitamin és ásványi anyag tartalma, továbbá bizonyos emésztési problémákon is segítenek, a magas rost és folyadék tartalmuknak köszönhetően (székrekedés esetén ajánlott a gyümölcskúra). A gyümölcsfogyasztásnál részesítsük előnyben a hazai gyümölcsöket, mivel ezek tápanyag tartalma sokkal gazdagabb, mint a távolból behozottak. A hazai gyümölcs esetében az éretteket szedik le a szüreteléskor, és nem az éretlent, mint a délieknél, ami később beérik. Az éretten leszedett gyümölcsnek gazdagabb a tápanyag tartalma, mint amennyi az éretlennek lesz később.

Hátrányok
A hosszabb ideig tartó gyümölcskúra alatt, ami lehet akár 1-2 hét is, szinte nem fogyasztunk semmilyen zsiradékot, amely a zsírban oldódó vitaminok (A D E K) hiányához vezethet. Továbbá, amíg minden ember rendelkezik zsírtartalékokkal a testében, addig fehérjét a szervezet nem tud raktározni. A fehérje hiányos táplálkozás esetén, 2-3 nap után a szervezet önmagát kezdi el lebontani (a saját fehérjéit), ami sok baj forrása lehet. A fehérjehiány esetén jelentkező tünetek: legyengült immunrendszer (a fertőzésekre való hajlam megnövekedik), vérszegénység, gyengeség, szívritmuszavarok.

Összegzés
Táplálkozásunk során fontos szerepük van a gyümölcsöknek, a szervezet problémamentes működéséhez járulnak hozzá, ha rendszeresen fogyasszuk őket. A gyümölcsnapok segítenek az alkalmi méregtelenítésben, és hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez, viszont a tartósan, és huzamosabb ideig alkalmazott gyümölcskúrának káros következményei is lehetnek. A legfontosabb az egészséges táplálkozás, aminek a mértékletesség és változatos táplálkozás az alapja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Leave a Reply