Kezdőlap / Nemibetegségek / A nemi betegségekről általában

A nemi betegségekről általában

A szex általában az örömszerzésről szól, de nem szabad megfeledkezni ilyenkor se, hogy a boldog pillanatoknak lehetnek kellemetlen mellékhatásai, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Sok tévhit kering, amelyeknek érdemes utánanézni, mert lehet, hogy téves a tudásunk.
Ég, viszket és fáj!
Az orvostudomány mai állása szerint, több mint húsz fajta olyan betegség van, amely nemi úton terjed, a gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők segítségével. Évente a világon, becslések szerint legalább kb. 330 millió ember fertőződik meg, valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel.
A szexuális úton terjedő betegségeket nem tüsszentéssel kapjuk el! A nemi betegségek elsődlegesen szexuális érintkezés útján, közösüléssel terjednek. A fertőzés akkor jön létre, amikor közvetlen érintkezésbe lép, az ondó vagy a hüvelyváladék a nyálkahártyával. Létezik olyan betegség is, amely orális érintkezés közben is elkapható, ilyen különösen a herpesz is, elég hozzá csókolózni vagy pettingelni. A nemi betegségek egy része, megfertőzheti a magzatot és az újszülöttet is, amennyiben az anya hordozza a betegséget vagy megfertőződik vele.
Meg kell említeni még egy témakört, az indirekt fertőződést, ez azt jelenti, hogy a fertőzött személy közvetlenül nem érintkezik a másik személlyel. Például egy közös törölközőt vagy illatszert használnak, bár ez a megfertőződési mód csak bizonyos kórokozóknál lehetséges és csak igen ritkán fordul elő. A nemi betegségek cseppfertőzés útján pedig egyáltalán nem terjednek. Az általános emberi érintkezések során, ha az ember betartja a mindennapi higiéniai szabályokat, szinte kizárt, hogy megfertőződjön valamely nemi betegséggel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply