Kezdőlap / Tisztítókúrák / Tisztítókúra gyümölcskúrával

Tisztítókúra gyümölcskúrával

Mostanában új reneszánszát éli a böjt. A múltban is népszerűek voltak az egészség és szépség megőrzésére alkotott módszerek, amelyeket manapság újra szívesen elővesznek az emberek. Az egyik ilyen a böjt is, amit leporolva, új értelmet adva neki, elővettek az egészség megőrzésére törekvők. A gyümölcskúra nem más, mint a legegyszerűbb és legnépszerűbb böjt, azaz tisztítókúra.

A gyümölcs a lényeg
– gyümölcsnap: találomra kiválasztunk egyet a hét napjai közül (ami ismétlődve hetente ugyan az a nap lesz), ezen a napon csak gyümölcsöt és azok préselt levét fogyasszuk. A napi mennyiség kb. 1-1,5 kg körül mozog. Azt mi dönthetjük el, hogy ebből mennyit fogyasztunk préselve vagy egészben. A gyümölcsfogyasztást ki kell egészíteni legalább 2,5-3 liter folyadékfogyasztással is, ezt a mennyiséget a gyümölcsön felül kell érteni. A folyadék lehet ásványvíz, gyümölcslé és gyógytea (csalán, gyermekláncfű, zsurló, amit lehetőleg cukor nélkül fogyasszunk). A folyadék elősegíti, a méreg és salakanyagok kiürülését a szervezetből.
– Gyümölcskúra: ugyanazokat a szempontokat alkalmazzuk, mint a gyümölcsnap esetében, csak az időtartamban térünk el. A kúra hossza az egy nap helyett itt folyamatosan 1 vagy 2 hétig is eltarthat.
– Egyoldalú gyümölcskúra: a gyümölcskúrának vannak olyan változatai is, amelynél egy gyümölcsfajta kiemelt szerepet kap, és kizárólag azt lehet fogyasztani. Ilyen gyümölcs lehet például a dinnye, az ananász, az eper és az alma is.

A gyümölcskúra kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy milyen gyümölcsöt vagy gyümölcsöket választunk. Van-e idénye, vagy még 2 napig kapható, okoz-e savat és ez által gyomorproblémákat, hashajtó hatású-e, esetleg allergiásak vagyunk-e rá, milyen ásványi anyag összetevőik vannak, szeretjük-e egyáltalán (mert mondjuk az 1 hetes kúra, az elég hosszú idő, egy nem kedvelt gyümölcs fogyasztására).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Leave a Reply