Kezdőlap / Tisztítókúrák / A tisztítókúra lényege

A tisztítókúra lényege

A test zsírtartalma általában csökkeni szokott a tisztítókúrák során, illetve a testben felhalmozódott méreganyagok is hatékonyan ürülnek ki a szervezetből. A kúra hossza függ az egyén aktuális egészségi állapotától, az életkorától és hogy mennyire jártas a tisztítókúra alkalmazásában.
A tisztítókúra lehet:
– rendszeres (gyümölcs és zöldség nap heti egy alkalommal)
– háromnapos (főleg gyümölcs és zöldség fogyasztás 3 napig)
– egy hetes (főleg gyümölcs és zöldség fogyasztás 1 hétig)
– két hetes (főleg gyümölcs és zöldség fogyasztás 2 hétig)
Ha valaki gyógyszeres kezelés alatt áll, kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazza a 3 napnál hosszabb tisztítókúrát.

A tisztítókúrával kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a méreganyagok, az ásványi anyagokhoz tapadva távoznak szervezetünkből. A kúra alatt és után, ezért fokozottan kell pótolni az ásványi anyagokat a szervezetünk számára (különösen ügyeljünk erre a hosszabb kúrák során).

A lényege az egész tisztítókúrának, hogy a zöldségek és a gyümölcsök alkossák a táplálkozásunk fő vonalát, sok folyadékbevitellel kiegészítve. A kínzó éhségérzetet, magas rosttartalmuk miatt csökkenthetik a gyümölcsök és a zöldségek, amelyek sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánsokat is tartalmaznak.
A zöldségeknek és a gyümölcsöknek alacsony az energia és fehérjetartalmuk, illetve alig van bennük zsiradék, ezért káros az emberi szervezetre a hosszú ideig tartó tisztítókúra.

Tilos tisztítókúrát tartani:
– pszichés problémák esetén
– fekély esetén
– lázasan
– terhesen vagy szoptatás alatt
– pajzsmirigy probléma esetén
– daganatos megbetegedések esetén

A tisztítókúra lényege a táplálkozáson van, de ne feledjük el kiegészíteni testmozgással, mert az a hatékonyságát növeli és látványosabb eredményt érhetünk el vele.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány tisztítókúrák

A böjtölés nem új keletű gyógymód, már ősidők óta alkalmazzák prevenciós céllal. Ma a különféle …

Leave a Reply