Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Herpesz veszély nyáron

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására jön elő. Ezt a legkönnyebben úgy gátolhatjuk meg, ha a szokásosnál is magasabb faktorszámú fényvédős krémet alkalmazunk az arcunkra, és természetesen az ajkunk bőrét is védjük. Ma már az ajakápolókból is választhatunk olyat, melyben van fényvédő! Ne közösködjünk senkivel, hiszen ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy továbbterjedjen a fertőzés.
Egzotikus helyeken nem érdemes felelőtlenül kóstolgatni az ismeretlen ételeket: a herpeszt időnként valamilyen étel vagy fűszer is kiválthatja. Legyünk óvatosak a nyilvános mosdókkal, poharakkal, sőt az idegen állatokkal is (különösen, ha eddig még megúsztuk herpesz nélkül), mert nem tudhatjuk, melyik hordoz olyan fertőzést, mely legyengítheti a szervezetet. Betegség idején ugyanis a herpesz is gyorsabban jelentkezik.
A megelőzhetjük úgy is ha immunrendszert erősítő gyógyszerrel szedünk vagy vitaminokat, táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen! A meditáció, a jóga vagy egy olyan hobbi, melyben teljesen el tudunk merülni, egyaránt a stressz „ellenszerei” – ha nyugodtak vagyunk, megőrizzük a lelki harmóniánkat, szintén „kiiktathatunk” egy herpeszt kiváltó okot. A herpeszt ne nyomkodjuk, kapargassuk; a hólyagokat ne szúrjuk ki. Ezzel csak fokozzuk a további fertőzés veszélyét, ráadásul, lassítjuk a gyógyulást. Sőt ha mindezt piszkos kézzel tesszük, az ajakherpesz mellé „beszerezhetünk” valamilyen bakteriális fertőzést is. Mindig alaposan mossunk kezet, a herpeszhez nyúlás előtt és után egyaránt! Erre egy utazáson nincs mindig lehetőség, ezért mindig legyen nálunk fertőtlenítő hatású, tisztító kézzselék.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply