Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Svédország építészeti csodái

Svédország építészeti csodái

A Mälaren-tó egy kicsiny szigetén található a svéd királyi család egyik legszebb barokk lakhelye. Idősebb Nicodemus Tessin (1615-1681) volt a csodálatos építmény megalkotója, a terveket André Le Notre, a francia kertművészet mestere ihlette. Napjainkban a világörökség részét képezik, s kitűnik belőle a kínai kastélyocska valamint a szerencsére remek állapotban fennmaradt színház.
Az ifjabb Nicodemus Tessin (1654-1728) nevéhez a Stockholm szívében található reneszánsz és barokk stílusban épült királyi palota kötődik. Az 1690 és 1750 között épített alkotás a főváros középpontjában hívja fel magára a figyelmet büszke monumentalitásával. Svédország kincstára is itt található a négyzetes főépületben, melyet két lenyűgöző berendezésű alacsonyabb szárny fog közre.
1381-ből származnak Norvégia egyik legszebb kastélyát említő iratok, a Gripsholm-kastélyt. I svéd Gusztáv építette a az 1500-as években a bevehetetlennek tűnő kastélyt, mely megjelent Kurt Tucholsky világhírű regényében is. A „vízi kastély” négy hatalmas saroktornyát eltérően kialakított félkörös kupola díszíti. 1773-ban készült el benne egy klasszicista stílusú várszínház is.
A régiek mellett korainkhoz tartozó építészeti remekművel is rendelkezik Svédország. Santiago Clatrava, a spanyol sztárépítész tervei alapján elkészült Turning Torso mára Malmö jelképévé vált. A magasház kicsavart emberi testre emlékeztet, melyet kilenc ötemeletes kockából állítottak össze. Megtalálhatóak benne lakrészek és közösségi terek egyaránt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Franciaország építészeti csodái

A 654-ben alapított jumiégesi Bencés kolostor egészen Szent Philibert-ig (617-684) vezethető vissza. Az újabb építésű …

Hozzászólás