Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Svédország építészeti csodái

Svédország építészeti csodái

A Mälaren-tó egy kicsiny szigetén található a svéd királyi család egyik legszebb barokk lakhelye. Idősebb Nicodemus Tessin (1615-1681) volt a csodálatos építmény megalkotója, a terveket André Le Notre, a francia kertművészet mestere ihlette. Napjainkban a világörökség részét képezik, s kitűnik belőle a kínai kastélyocska valamint a szerencsére remek állapotban fennmaradt színház.
Az ifjabb Nicodemus Tessin (1654-1728) nevéhez a Stockholm szívében található reneszánsz és barokk stílusban épült királyi palota kötődik. Az 1690 és 1750 között épített alkotás a főváros középpontjában hívja fel magára a figyelmet büszke monumentalitásával. Svédország kincstára is itt található a négyzetes főépületben, melyet két lenyűgöző berendezésű alacsonyabb szárny fog közre.
1381-ből származnak Norvégia egyik legszebb kastélyát említő iratok, a Gripsholm-kastélyt. I svéd Gusztáv építette a az 1500-as években a bevehetetlennek tűnő kastélyt, mely megjelent Kurt Tucholsky világhírű regényében is. A „vízi kastély” négy hatalmas saroktornyát eltérően kialakított félkörös kupola díszíti. 1773-ban készült el benne egy klasszicista stílusú várszínház is.
A régiek mellett korainkhoz tartozó építészeti remekművel is rendelkezik Svédország. Santiago Clatrava, a spanyol sztárépítész tervei alapján elkészült Turning Torso mára Malmö jelképévé vált. A magasház kicsavart emberi testre emlékeztet, melyet kilenc ötemeletes kockából állítottak össze. Megtalálhatóak benne lakrészek és közösségi terek egyaránt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Finnország építészeti csodái

Sok lenyűgöző építészeti alkotás díszíti Finnország egész területét, ezek közül sok Helsinki városában található. Carl …

Leave a Reply