Herpesz

A herpesz vagy sömör apró hólyagokból áll, amelyek az orrlyukak, ajkak körül és az arc egyéb részein képződnek. A hólyagok kifakadnak, nedveznek, majd pörkösödnek, végül eltűnnek. A herpeszt vírus (Herpes simplex) okozza, amely egyes felnőttek és gyermekek idegvégződéseiben állandóan jelen van. A bőr hőmérsékletének emelkedése – amelyet meghűlés vagy hosszas napozás okozhat aktivizálja a vírust. Eleinte általában fájdalmas apró szájfekélyek, ún. afták formájában jelentkezik. Ez rossz közérzettel, magas lázzal, etetési nehézséggel jár. Herpeszre a leromlott állapot hajlamosít.

Súlyosnak tekinthető-e?
A herpesz nem nevezhető súlyos megbetegedésnek, kivéve, ha a szem közelében fejlődik ki, mivel a szemgolyó elülső részére átterjedve fekélyt okozhat.

Mi a teendő?
Ha a hólyagok már kifejlődtek, ne engedjük, hogy a gyermek hozzányúljon. Tartsuk tisztán a kezét. Alkoholos vattával próbáljuk a herpeszt felszárítani, majd tartsuk nedvesen valamilyen nyugtató kenőccsel. Ez átmenetileg enyhítheti a panaszokat.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a szem közelében keletkezett herpesz, vigyük mielőbb orvoshoz a gyermeket. Lássa akkor is az orvos, ha a herpeszhólyagok egyre vörösebbek lesznek, s közepükön fehér, gennyes pont jelenik meg. Ilyenkor valószínűleg baktériummal felülfertőződött. Kérjünk orvosi tanácsot, ha a herpesz gyakran kiújul.

Mit várhatunk az orvostól?
• Ha a herpesz felülfertőződött, az orvos valószínűleg antibiotikumos kezelést javasol.

Tünetek
• Rendszerint az orrlyuk és az ajkak környékén kiemelkedő vörös területek bizseregnek, viszketnek. Apró hólyagok képződnek rajtuk.
• Nedvező, idővel pörkösödő hólyagok.
• Az orvos feltehetően vírusellenes kenőcsöt ír fel, amit rendszeresen fel kell kenni az érintett területre.

Hogyan segíthetünk?
• Ügyeljünk arra, hogy a gyermek saját törülközőjét és mosdókesztyűjét használja.
• Ne engedjük, hogy a gyermek másokat megcsókoljon, mert ezzel átviheti a vírust.
• Ha általában napon tartózkodás után keletkezik herpesz, kenjünk fényvédő krémet a gyerek ajkára és orrára, mielőtt napra menne.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

1 hozzászólás

  1. Tóth Mónika

    Az alkoholos törlés szerintem nem jó megoldás főleg nem gyerekeknél mert csíp, tehát fájdalmas. Van természetes hatóanyagú, fájdalommentes kezelés is mint pl. a herstat krém. Ez propolisz kivonatú napi 5x bekenjük akkor jelentősen csökken a gyógyulási idő. Nagyon szuper kis kence.

Hozzászólás