Hasmenés

A hasmenés a híg, vizes széklet gyakori ürítése. A belek izgalmának jele, amelyek a szokásosnál többször húzódnak össze, és gyorsabban továbbszállítják a béltartalmat. Így az élelmiszerekből származó tápanyagoknak, és elsősorban a víznek nincs elég ideje felszívódnia a szervezetbe, és ez – elsősorban csecsemőknél – nagyfokú vízveszteséghez, azaz kiszáradáshoz vezethet.
Tejjel táplálkozó csecsemők, bár az aranysárga, összeálló széklet a szokványos, naponta többször ürítenek hígabb székletet. Amint a kisgyermek szilárd ételeket kezd fogyasztani, széklete tömörebb és rendszeresebb lesz. Gyakori és híg csak akkor lehet, ha túl sok rostos élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt eszik, vagy ha fertőzés áll fenn. Bélfertőzést általában vírusok vagy baktériumok okoznak. Nem csupán a bélben keletkezhet fertőzés; a hasmenés a középfül gyulladásnak, vagy az influenzának is tünete lehet, s ilyenkor láz is kísérheti.
Hasmenéses székletet paradox módon székrekedés is előidézhet. Ha egy nagyobb gyermek nadrágjába piszkít, ez többnyire azzal
magyarázható, hogy kemény széklet tömörítette el a beleit, de a mögötte pangó folyékony ürüléknek sikerült kiszöknie mellette. Ezt a
jelenséget encopresis (széklet visszatartási zavar) néven ismerik.

Súlyosnak tekinthető-e?
A hasmenés kiszáradás veszélye miatt csecsemőknél mindig súlyosnak tekinthető. Ugyanígy a hasmenést kísérő hányás is komolyan veendő, különösen ha láz és izzadás járul hozzá. A zsíros, bűzös ürülékkel járó hasmenés valamilyen súlyos, idült betegség tünete lehet, amilyen például a lisztérzékenység vagy a cisztikus fibrózis; ilyenkor a szervezet képtelen az élelemben lévő tápanyagot felszívni.

Mi a teendő?
Ha a gyermek még nincs egyéves, és hasmenése hat órája tart, forduljunk azonnal orvoshoz. Nagyobb gyermeknek ne adjunk ennivalót vagy tejet, kínáljuk gyakran hígított gyümölcslével vagy vízzel, amelybe csipetnyi sót és egy kávéskanálnyi cukrot tettünk. Mérjük meg a gyermek hőmérsékletét. Csillapítsuk a lázát.
Fordítsunk nagy figyelmet a tisztaságra. A fertőzés átterjedhet az egész családra, ha a vécéből visszatérő gyerek nem mos kezet, vagy ha pelenkás gyermeknél mi is elmulasztjuk ezt, tisztába tétel előtt és után.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás