Hasgörcs

A hasgörcs, a kólika, négy hónaposnál fiatalabb csecsemőknél rövid sírásos időszakokban jelentkezik, amikor a kisbaba arca elvörösödik és
mindkét lábát a hasához húzza. Ez jobbára kora este következik be, a nap többi részében a gyerek általában nyugodt. A sírás sikoltozássá fajulhat, s akár órákig is eltarthat. Általában a szokásos nyugtató módszerek nem használnak. A hasfájás annyira megszokott dolog, hogy a gyerekgyógyászok normális jelenségnek tekintik, ám a szülőknek fölöttébb nehéz elviselniük. A szemlátomást görcsös fájdalom oka általában nem ismeretes. Gyakran három hónapos korban a legrosszabb, négy hónapos korra viszont többnyire elmúlik.

Súlyosnak tekinthető-e?
Tény, hogy a nap nagy részében a gyermek nyugodt és vidám. Ez arra mutat, hogy a bömbölési roham nem függ össze komoly fizikai problémával. A hasfájós csecsemők általában egészségesek, és jól fejlődnek.

Mi a teendő?
Próbálkozzunk a nyugtatás összes bevált módszerével, amelyekről tudjuk, hogy más napszakokban eredményesek szoktak lenni. Azaz: szoptassuk meg vagy itassuk meg cumisüvegből, cseréljünk pelenkát, böfögtessük meg, becézzük-ringassuk, vállunk fölé tartva járkáljunk vele, énekeljünk neki, esetleg kapcsoljuk be a magnót, lemezjátszót, tologassuk kocsiban.
Adhatunk neki görcsoldó teát, például köménymagos tea.

Tünetek
• A csecsemő a kora esti órákban nyugtalan és kitartóan sír, bármennyire igyekszünk is meg nyugtatni.
• Arca kivörösödik, lábát hasához húzza, mint akinek fájdalmai vannak.
• Rövid alvásból rémült sírással riad fel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az alattomos kór – Hepatitis C

Korunk egyik legveszélyesebb betegsége a májgyulladás, vagyis a Hepatitis C. Magyarországon évente 600-800 haláleset történik, …

Hozzászólás