Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Hetedik hónap a csecsemő életében

Hetedik hónap a csecsemő életében

A csecsemő megtanulja a helyváltozást, így teljesen másképpen látja a világot. Úgy tartják, hogy azok kezdenek legelőször járni, amelyik először mászni kezd, vagy ülő helyzetből hamar képes felállni. Azok a babák akik a hasukon csúsznak vagy a popsijukon, ők hajlamosabbak később megtanulni járni. Ebben a korban a csecsemő már képes megtartani lábával testsúlya egy részét, így segítséggel fel tud állni. Hamarosan megtanulja hogyan tornássza fel magát ülő testhelyzetből.
Ebben a korban látszanak első jelek, hogy a baba jobb vagy balkezes lesz e. Ajánljuk fel neki egy játékot, és kísérjük figyelemmel, melyik kezével veszi el. Ha rendszeresen ugyanazt a kezét használja, abból lehet következtetni arra, hogy milyen kezes lesz, bár ez nem biztos. Gyakran előfordul, hogy egy éves korában másik kezét kezdi inkább használni. Ilyenkor már nem a tenyerével ragadja meg a játékokat, hanem hüvely és mutatóujját használja. Pici tárgyakat felvesz a földről és megvizsgálja őket. Beszédkészsége fejlődik, egyre többet gügyög. Magán és mássalhangzókat is használ. A hangszín is kezd elkülönülni.

Érzékelés fejlesztésére alkalmas dolgok:

  • adjunk a kezébe különböző dolgokat, amiket biztonságosan a szájába is vehet
  • különböző ételeket kóstoltassunk vele, amiket szopogathat
  • fürdés közben egy poharat tölts meg hideg vízzel, egyet meleg vízzel, rakd bele a gyermek kezét, mondd el neki, hogy melyik a hideg és melyik a meleg víz
  • fürdőjében tegyél egy poharat, add a kezébe, mondd hogy könnyű, majd telítsd tele vízzel és mondd, hogy nehéz
  • mászó gyereknél építs akadálypályát székekből, de olyan magasságban, ami alatt át tud mászni

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply