Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitel – Gépjármű hitel

Hitel – Gépjármű hitel

Gépjármű finanszírozás történhet kölcsön, bérlet, pénzügyi lízing és részletre történő értékesítés formájában.
A finanszírozás irányulhat egy gépjárműre vagy több gépjárműre (flotta-finanszírozás). A flotta-finanszírozást jellemzően vállalkozások veszik igénybe.
A flottafinanszírozás kockázatkezelése hasonló a vállalatoknak nyújtott beruházási hitelek kockázat-kezeléséhez, ha a gépjárművek a vállalkozás alapvető tevékenységének ellátásához szükségesek (fuvarozás, személyszállítás). Egyéb esetekben (vezetői, ügynöki gépjárművek), jellemzően, a finanszírozott összeg alacsony a vállalkozás méreteihez (árbevétel, saját vagyon) képest, ezért a kockázatkezelési folyamat lényegesen egyszerűbb a beruházási hitelekével összevetve.
Gépjármű finanszírozással foglalkozó pénzügyi intézményeknél az egy-egy gépjármű-finanszírozásának kockázatkezelése a lakossági (fogyasztási) hitelek kockázatkezelésével mutat hasonlóságot, viszonylag alacsony egyedi ügyleti érték és nagy portfólió a jellemző. A gépjármű-finanszírozási piacon maradás feltéteke a gyorsaság (1-2órán belüli üzletkötés bizonyos feltételekkel), ezért a bankvezetés nem az egyedi hitelek kezelésére fektet súlyt, hanem a folyamatok, az eljárások kialakítására, szabályozására, irányítására. A gépjármű-finanszírozást nagy mértékben veszik igénybe természetes személyek, akik csekély pénzügyi információt nyújtanak, fizetőképességükre lehetetlen a vállalkozásokéhoz hasonló pénzügyi modellt felépíteni. Ezért a portfóliókat az összesített statisztikák szintjén kell kezelni, amelyhez megfelelő ügyfél- és ügyletadatbázis felépítése, és folyamatos figyelése, elemzése szükséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply