Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitel: sokan felveszik, de mindenki tudja mit is takar pontosan?

Hitel: sokan felveszik, de mindenki tudja mit is takar pontosan?

A mai világban alig-alig találkozhatunk olyasvalakivel, aki életében legalább egyszer ne vett volna fel hitelt. Azt mindenki tudja, hogy pénzt kapunk a banktól és részletekben kell visszafizetnünk sokkal többet, mint amennyit kértünk. Na de, hogy is van ez? Mennyi az annyi? Mit miért fizetünk?
Kezdjük az elején! Alapjában véve csak az veszi fel a hitelt, aki valamire költeni szeretne, méghozzá jóval többet, mint a pénztárcája engedné. Azonban vigyázat! Csak annak ajánlott, aki biztos lábakon áll, és tudja, hogy a későbbiekben rendszeresen be fog folyni annyi összeg, amennyi a törlesztéshez szükséges. Fontos az is, hogy számoljunk a kockázattal. Sokszor hallhattunk a híradóban a tömegesen bedőlt hitelekről. Minden kockázati tényezőt figyelembe véve győződhetünk csak meg arról, hogy tényleg érdemes-e felvenni.
Van megoldás arra is, ha menet közben valami probléma adódna. A hitelfelvevő kérheti a futamidő meghosszabbítását. Ezzel a törlesztő részletek kisebbek lesznek, azonban jóval több ideig kell rendszeresen fizetni.
Elengedhetetlen a kamat megemlítése is. A kamat maga a hitel ára, amit azért fizetünk, mert egy adott összeget használatba vettünk egy időre. Érdemes több helyen érdeklődni, ugyanis a bankok gyakran versengenek. Minél kisebb kamatot ígérnek, annál többen mennek oda hitelért. Ez azonban a törlesztés ideje alatt változhat: gyakran a szerződésben benne van, hogy csak az első pár hónapban kell kevesebbet fizetni. Ezért érdemes nagyon figyelmesnek lenni. És itt visszaköszön a kockázat is: az infláció függvényében a fizetendő részletek is növekedhetnek (ritkábban csökkenhetnek).
Végül igencsak lényeges a fedezet. Itt három csoportot különböztethetünk meg: dologi, személyi vagy egyéb biztosíték. Ezek arra kellenek, ha esetlegesen a hitelfelvevő nem képes fizetni a részleteit és a türelmi idő lejárt, akkor a banknak jogában ezekhez a fedezetekhez nyúlni. Így kártalanítja magát.
Egy hitel felvétele tehát nagy körültekintést igényel. Oda kell figyelni tehát nehogy hitelspirálba keveredjen valaki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply