Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitelkártya

Hitelkártya

A hitelkártya egy olyan fizető eszköz, amely számlához tartozik, de ez a számla nem alkalmas átutalásokra, betétek lekötésére. A hitelkártyához rendelt számla csak a hitelkártyával elvégezett tranzakciók, vásárlások fedezetét biztosítja. A hitelkártyához tartozó a számla esetén nincs szükség rendszeres jövedelem átutalásra, mint például a betéti kártyáknál. A betéti kártyák, nem minden esetben hitelkártyák, még akkor sem, ha folyószámla van hozzájuk rendelve. A betéti kártyák csak akkor válnak hitelkártyává is, ha a hozzá rendelt számla nyitóösszeggel és rendszeres jövedelem átutalással is rendelkezik.
A hitelkártya minden hónapban nulla egyenleggel indul. A tulajdonosa az adott hónapban úgy vásárol vele, mintha hitelbe venne a boltba bármit, amit majd később kell kifizetnie. A hitelkártyát kiadó pénzintézet, minden hónap végén, lezárja a hitelkártyához kapcsolódó bankszámlát. A bankszámláról készít egy elszámolást. Ebben az elszámolásban a pénzintézet részletesen kimutatja, hogy az adott hónapban mennyit költött a kártya tulajdonosa.
A hitelkártya tulajdonosa ekkor eldöntheti, hogy az adott hónapban elköltött összeget visszafizeti e teljes egészében, vagy csak az elköltött összegből valamennyit fizet vissza. Ha a teljes elköltött összeget visszafizeti, akkor a bankok általában nem számítanak fel kamatot. Amennyiben a kártya tulajdonosa csak részösszeget fizeti vissza, a fennmaradó részre visszamenőleg kamatot számít fel a pénzintézet.
A kamatmentesség csak a vásárlásokra vonatkozik a készpénz felvételekre nem. Azért nem vonatkozik a készpénz felvételekre, mert ez lehetőséget adna arra, hogy a kamatmentes időszakra az ügyfelek más pénzintézetnél befektethetnék a pénzüket a kamatmentes időszak alatt.
A kártyatulajdonosok nagy része igénybe veszi a kamatmentes időszakot és visszafizeti az elszámolás szerinti teljes összeget, mert az ilyen kártyák hitel kamatai meglehetősen magasak. A kártya hitel kamatai pénzintézetenként változó összegű.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply