Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitelkiváltási tanácsok

Hitelkiváltási tanácsok

Rengetegen vettek föl az utóbbi években devizahiteleket, elsősorban svájci frank alapú hitelt. Nagyon kedvező árfolyam és kamatfeltételekkel lehetett ezekhez a hitelekhez hozzájutni, aztán a válság kapcsán megváltoztak ezek a feltételek. Nagyon komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el a devizahitelesek, és fölvetődött az a probléma, hogy ezeket a megnövekedett havi törlesztőrészletek egyre többen képtelenek fizetni.

Hogy lehet ebből az adósságcsapdából kikeveredni?

A legjobb megoldás ennek a kedvezőtlenné vált hitelnek a kiváltása lenne. Egy kedvezőbb feltételű és viselhető havi részleteket jelentő másik hitellel kellene kiváltunk ezt a svájci frank alapú hitelt. Létezik ilyen hitel? Megéri ezt a meglévő hitelt kiváltani? Ezeket a kérdéseket csak egyedi vizsgálatot követően lehet megválaszolni. Meg kell vizsgálni, hogy vajon az új hitel a feltételeit és a havi törlesztőrészleteit tekintve kedvezőbb-e az előzőnél.
Nagyon fontos a hitelkiváltásánál két dolog: az egyik az, hogy a kedvezőtlen árfolyam hatások következtében a korábbi hitelünk kiváltásakor bizonyos tőkeveszteség lép föl. Hiszen a kedvezőtlen árfolyamú fizetett, visszafizetett hitelnél lényegesebb nagyobb tőke összeget kell kifizetnünk és így az új hitelnek a tőkéje vagy tartozás az magasabb lesz, mint esetleg a korábban felvett hitel.
A másik dolog, hogy azt a veszteséget, amit a tőkeoldalon elszenvedünk, ezt vajon kompenzálja-e az a nyereség, amit a havi részlet csökkenése kapcsán elérhetünk. Nemcsak a havi törlesztőrészletre kell figyelemmel lennünk, hanem meg kell azt is vizsgálnunk, hogy az új szerződési feltételek mennyivel biztonságosabbak. Az a jó megoldás, ha az új hitelnél forintban fixált előre kiszámítható havi részletek tudunk elérni. Esetleg a kamatváltoztatásra vonatkozóan is egy kedvezőbb feltételt tud a banknál az ember elérni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Áruvásárlási hitel

Az áruhitel lényege, mint a nevében is benne van egy adott árut szeretnék meg venni, …

Hozzászólás