Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Hogyan készítsük elő kertünk talaját?

Hogyan készítsük elő kertünk talaját?

A kerttulajdonos a fajták megválasztásával, a növények elhelyezésének tervezetével csupán elképzelését rögzíti.
A gyakorlati kivitelezésre ezután kerül sor. A munka a talaj előkészítéssel kezdődik. Talajunkat ugyanis alkalmassá kell tenni vetésre, ültetésre.
Ha olyan területről van szó, ahol eddig nem kertészkedtek, első feladatunk megtisztítani a területet az öreg, beteg fáktól, bokroktól és a gyomoktól. Valamennyi árnyékadó fa kiirtását – amíg nincs helyette másik – gondoljuk meg. Megfelelő helyen hagyjunk meg néhányat az „őshonosok” közül. A nagyobb köveket hordjuk le a területről.
A megtisztítás után egy szintre kell hoznunk a talajfelszínt, lehetőleg vízszintesre. Ha a terület olyan, hogy nincs vagy nagyon sekély a termőréteg, kavicsos, köves a talaj felszíne, akkor kb. fél méter vastagságban terítsünk termőföldet rá.
Ha már előzőleg művelték a területet, a telepítés megkezdése előtt legalább egy hónappal (de legjobb előző ősszel) forgassuk meg a talajt. Leghatásosabb a nagy traktorok által vontatott előhántós Rigol eke. Ennek hiányában szántsuk vagy ássuk fel a telkünket. Ekkor dolgozzuk bele a talajba a szükséges szerves és műtrágyákat. A szántás, ásás után elegyengetjük a felszínt. Egy hónap múlva a talaj kellően megülepszik, megindul a biológiai aktivitása, és alkalmassá válik a telepítésre, vetésre.
Amennyiben nincs módunk az egész területet egyszerre megforgatni, felásni, akkor a telepítésre kijelölt fák, bokrok helyén ássunk egy gödröt.
Ha a talaj-előkészítéskor sok cserebogárpajort, mocskos pajort találunk a területünkön, pusztítsuk el, amit tudunk, majd az alapműtrágyával együtt négyzetméterenként 40-100 gramm Basamid talajfertőtlenítő szert szórjunk ki. Ezzel sok kártételnek elejét vehetjük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sárgadinnye (Cucumis melo)

A sárgadinnyének többféle fajtáját ismerjük. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Termelésük …

Leave a Reply