Kezdőlap / Szabadidő és sport / Vízi sportok / Hogyan siklik a szörfös?

Hogyan siklik a szörfös?

A hullámlovaglás, más néven szörfözés-, amelyet Polinéziában már évszázadok óta űznek- napjainkban milliók kedvenc sportja, és gyakorlói mind a tökéletes hullámot keresik. A legjobb szörfözőhelyek egy része, is Hawaii-n található, ahol a Csendes –óceán viharos hullámai néha sok ezer kilométert tesznek meg, hogy aztán 9 méter magasra is csapjanak a szigetek partjai előtt.
Minden hullámlovas arra törekszik, hogy –e hatalmas vízfal oldalában, a parttal párhuzamosan haladjon, miközben a hullámok taraja átcsap a feje felett. Deszkáján akár 10 másodpercig is képes a kialakuló „vízalagút”belsejében siklani. A hullámlovas először deszkáján hasalva vagy térdre ereszkedve kievez a hullámtörési zóna tengerfelőli oldalához, ahol várja a megfelelő hullámot. Ha talál egyet, a part felé kezd evezni, sebessége csaknem azonos a közelgő hulláméval. Amikor a hullám utoléri, a deszka felemelkedik, és erőteljesen gyorsulni kezd, míg el nem éri a hullám haladási sebességét. A szörföző ekkor előbb feltérdel, majd feláll, és deszkájával a hullám taraján egyensúlyoz egy pillanatig. Ezután-hajtóerőként a gravitációt használva-elkezd siklani a vízfal oldalán, a hulláménál nagyobb, 15 km/h sebességgel.
Miközben lefelé siklik a hullám oldalán, a szörföző azt a pontot keresi, ahol a hullám kezd átbukni. Ha megtalálja, deszkáját úgy fordítja, hogy a hullámmal párhuzamosan, éppen az átbukó hullám taraja előtt haladjon.
A hullámlovaglás akkor ér véget, amikor a szörföző hátradőlve lelassítja deszkáját, majd a hullám gerince felett a mögötte lévő nyugodt vízbe veti magát.
Persze az is előfordul, hogy elveszti uralmát a deszka felett, vagy utoléri az átbukó hullámtaraj.
A tapasztalt szörfösök különféle mutatványokra is képesek szörfdeszkáikon, amelyek általában 2 méter hosszúak, és súlyuk körülbelül 3 kg.

Hozzászólás