Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Homeopátiás szerek: Belladonna

Homeopátiás szerek: Belladonna

A Belladonna, az az a maszlagos nadragulya a burgonya félék családjába tartozó növény. Az őstinktúrát a virágzás idején az egész növényből készítik, hatóanyagainak többsége a levelekben található. Főként paraszimpatikus hatású alkaloidákat tartalmaz: kiemelten atropint, valamint hioszciamint, szkopolamint.

Négy nagy területen hatékony:

Lázas és gyulladásos betegségeknél, a nyálkahártyákon, a szív- és érrendszerben, valamint az idegrendszerben.
A nyálkahártyán fellépő tüneteire jellemző, hogy száraz száj, garatszárazság, nyelési fájdalom, orrszárazság, légcsőszárazság érzete lép fel, a fűlben nyomó vagy lüktető fájdalom jelentkezik, a dobhártya vérbő.
Szív- és keringési rendszernél kiválóan használható magas vérnyomás csökkentésére, amennyiben az emelkedő vérnyomás lüktető fejfájással és az arc kipirosodásával jelentkezik. Idegrendszer szempontjából hirtelen fellépő görcsös fájdalmak jelenhetnek meg, érzékennyé válik a beteg az erős fényre, zajra, hidegre. A belladonnás lázmenetre jellemző, hogy egy napon belül hullámzik a láz magassága (azaz oszcilláló mozgást mutat), a láz kapcsán izzad a beteg és kipirult, meleg tapintatú az arca, a bőre, szomjas, kívánja a meleg folyadékot, teát. Magas láz is felléphet, akár lázgörcs is jelentkezhet. Gyulladáscsökkentőként kiváló hatású, ha a gyulladás nyálkahártyán vagy bőrön lép fel. Az elváltozásra jellemző, hogy a gyulladt terület élénkpiros, lüktetően fáj, a helyi hideghatás rontja az állapotot (kivéve, amikor magas láznál a fejre tett hideg borogatás kifejezetten kellemes hatású).

Mikor különösen hasznos?

– Akut lázas megbetegedéseknél, amikor a beteg szomjas (például nátha, torok-, légcső-, fülgyulladás, vírusos kiütéses gyerekbetegségek, skarlát);
– magas vérnyomás csökkentésére;
– lázcsillapításra, oszcilláló lázmenet kapcsán;
– lázgörcsnél;
– fejfájás, a szerre jellemző tüneteket mutató migrén esetén;
– akut hasi gyulladások esetén (egyéb kiegészítő kezeléssel);
– csuklásnál; zöld hályognál (glaukómánál), más szerekkel kombinálva;
– hiperaktív gyermekeknél.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás