Hüvelygomba

A legtöbb nő élete során egyszer, de általában többször is megtapasztalja a hüvelygomba kellemetlenségét. Nem kell megijedni, vagy szégyenkezni emiatt. Inkább mielőbb kezelni kell. Cikkemben leírom mi miatt alakulhat ki, mit lehet tenni ellene, és hogy előzhetjük meg.
A tüneteket a legtöbb nő ismeri. Viszkető, égő érzés, sűrű folyás. Amint jelentkeznek a tünetek, orvoshoz kell fordulni, hogy megelőzzük a súlyosabb problémák kialakulását.
Általános tévhit, hogy azért alakul ki ez a betegség, mert a gomba megfertőzi a hüvelyt. A Candida albicans, ami a legtöbb hüvely fertőzés okozója a hüvelyflóra része. A bajok akkor kezdődnek, ha fel borul az egyensúly. A hüvelyflóra legnagyobb részét a tejsav baktériumok alkotják. Ettől a hüvely ph-ja enyhén savas. Így védekezik a szervezet a fertőzések ellen. Ha a tejsav baktériumok száma lecsökken, a savas ph megszűnik, a flóra egyensúlya felborul, és a fonalgombák elszaporodnak.
A háttérben több dolog is állhat. Nincs egyértelmű oka. Mindenkinél más miatt alakul ki. Az okok között szerepel a legyengült immunrendszer, vagy a hormonszint változás. Veszélyeztetettebb helyzetben vannak a terhes nők, azok, akik valamilyen ételallergiában szenvednek, a cukorbetegek. Gyakrabban jelentkezik a probléma antibiotikumos kezelés, vagy fogyókúra során.
Kezelésre általában hüvelykúpot, és krémet ajánlanak, és fontos, hogy a partnert is kezelni kell. Mindenképp kérjük ki orvos véleményét!
A megelőzés érdekében törekedni kell a hüvely savas ph-jának megtartására. Erre kiváló intim mosakodok vannak, amelyek tejsavat is tartalmaznak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás