Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A szélenergia hasznosítása

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés következménye. Gondoljunk csak a különböző erőművekre. Ezek nagy mértékben hozzájárulnak a környezetünk rombolásához. Ez az egyik oka, amiért a megújuló energiaforrásokkal foglalkozni kell. A másik ok pedig az, hogy ezek, mint ahogy a nevük is mutatja megújulnak. Nem fognak elfogyni, mint például a kőolaj, vagy a földgaz.
Az egyik legelterjedtebb, és nagyon jól működő energia előállító a szélkerék. A szél általában mindig fúj, tehát ezzel nincs probléma. A szél energiájának elektromos arámmá alakítása pedig a szélkerék segítségével környezet szennyezés nélkül megoldható. Persze nem art mérlegelni, mielőtt telepítenénk egy kereket, hisz nem olcsó beruházás. Ezért fontos, hogy olyan területre kerüljön, ami elég szeles. Általában egy szélkerék, vagy egy egész park építése előtt mérik a kiválasztott területen a szél erősséget, illetve, hogy mennyit fúj.
Hogy is működik egy ilyen kerék? A szél megforgatja a lapátokat, amik egy tengelyhez csatlakoznak, ami így szintén forogni kezd. A tengely egy generátorral van összekapcsolva, ami a mozgás hatására alacsony feszültségű egyenáramot termel. Ez mielőtt az elektromos hálózatba kerülne, még átmegy egy inverter nevű berendezésen, ami váltakozó arámmá alakítja, és így már a háztartások hasznosítani tudják.
A folyamat tehát ennyire egyszerű. Semmi környezet karosító anyag nem szabadul fel közben. Busztan a mozgási energia alakul át elektromos energiává.
Sajnos hazánk a mérsékelten szeles országok közé tartozik, de például a Kisalföld területe elég szeles, így ott megéri a beruházás. Perszer költséges, de pár év alatt megtérül az ára, és ne feledjük, hogy a környezetet is óvjuk vele.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Leave a Reply