Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Az energia elérhető

Az energia elérhető

Földünk készletei végesek, ezt már tudjuk néhány évtizede, de igazán most kap teret, annak a vizsgálata, hogy mit tehet egy hétköznapi ember az energia pocséklás ellen. Sokan gondolják azt, hogy semmit, de valóban nagyon is sokat. Használjuk ki a szelet, a nap erejét a föld természetes hőenergiáját, építsünk passzív házat. A passzív házak kihasználják, de nem zsákmányolják ki a természet adta energiákat, azonban lényegesen csökkentik a rezsiköltséget. A napenergia képes a napkollektoron keresztül felmelegíteni a vizet, amit fürdéshez, mosogatáshoz fel tudunk használni, de akár a fűtéshez is. A keringetéshez a szél erejét vagy a napelemet alkalmazhatjuk, melyből elektromos áramot nyerhetünk.
A földenergiát kihasználva a fűtést is meg lehet oldani, akárcsak a hűtést. Izlandon ez már régen működik, mivel a gejzírek felszínközeliek, és alacsonyra fúrva könnyen juthatnak nagy mennyiségű hőenergiához. Magyarországon 2 km-re kell lejutunk, hogy elérjük a forráspontnak megfelelő hőmérsékletet, melyet szakszerűen elvezetve, lakásunk fűthető lesz, megint csak pénztárca kímélő módon.
Mindezen energiákat a házakban benn kell tartani, a passzív házak különlegessége, a megfelelően vastag szigetelés, a falai 40-50 cm vastagak, ablakai legalább 3 rétegűek, fóliázottak. A tévhitek elkerülése érdekében, a passzív házak, nem földbe vájt kunyhók, hanem formára tervezett, sok ablakkal ellátott, vastagon szigetelt épületek. Pontosan a sok ablaknak köszönhető a bejutó napenergia mennyisége, és ha beborulna, akkor a tetőre szerelt napelemek kellő mennyiségű elektromos energiát állítanak elő a megfelelő hőmérséklet elérésére.
Az energia mindenki számára elérhető, csak használnunk kell!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Leave a Reply