Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / A szél ingyen fúj

A szél ingyen fúj

Magyarországon utoljára 2006-ban adtak ki szélerőmű-építési engedélyt. Pedig a szélenergiával termelt áram mai kötelező átvételi rendszerének és átvételi árának fenntartása mellett hosszabb távon akár a harmadára is csökkenhet az így előállított áram ára.
Bár – amint a címben is olvasható – a szél nem kerül pénzbe, de ahhoz, hogy a hasznosítását célzó beruházás megtérüljön, világszerte támogatásra van szükség.
A Magyar Szélenergia Ipari Társaság szakemberei hangsúlyozzák, hogy nem a szélpark létesítését, hanem az általa termelt villamos energia piacra kerülését kell ösztönözni. Ezt teszik minden országban, ahol szem előtt tartják a megújuló energiahordozók hasznosítását és a környezetre káros anyagok kibocsátásának csökkentését.
Németországban például 2008-ban 68 euró volt az áram megawattonkénti fogyasztói ára, ez két év alatt 4-5 euróval csökkent a szélenergia hasznosításának eredményeként. A német áramkapacitásnak jelenleg 20 százalékát teszi ki a szélerőművek által termelt energia, ezt 2020-ra 30 százalékra akarják emelni.
Sajnos a bizonytalan értékesítési lehetőségek és szabályozás miatt 2005-ben nem tudott Magyarországon megtelepedni a világ egyik vezető szélturbinagyártója, a spanyol Gamesa.
Jelenleg már készül itthon a megújuló energiahordozók 2012. január 1-től hatályos támogatási rendszere, mely várhatóan lendületet ad ennek az iparágnak.
Míg 2005-ben a teljes hazai szélenergia-kapacitás 17,5 megawatt volt, ez 2011-re majdnem a húsz-szorosára, 329,1 megawattra nőtt. Az üzemelő szélturbinák száma jelenleg 163, közülük a legtöbb az ország északnyugati részén, a Kisalföldön található.
A nemzetközi statisztika szerint 2010-ben Magyarország a világ szélenergiát előállító országai között a 32. helyen állt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Leave a Reply