A komposztsiló

Ha a kertben kevés a hely, prizma helyett inkább komposztsilót készítsünk, mert ezzel a lebomlás folyamatát is nagymértékben lerövidíthetjük. Ilyen silót könnyen építhetünk keskeny deszkákból, lyukacsos téglákból vagy betoritestekből. Akár erős drótfonatból is készíthetünk komposztálóalkalmatosságot. Mérete legalább 1 x 1 x 1 m legyen! A silóba a prizmához hasonlóan kell a már összegyűjtött anyagot rétegezni! Az anyagba vezetett vékony műanyag csövek a levegőzést segítik elő. Csapadékos évszakban és nyári nagy melegben ajánlatos a silót betakarni. Az érés folyamata a felhasznált anyagoktól függően 5-8 hónapig tarthat. A komposztsiló anyagát nem kell átrétegezni !
Felületi komposztálás
A természet körforgásához hasonlóan a komposztálódás folyamata magán a kert talajának felszínén is végbemehet. A felületi komposztálás a mulesozás egy formája. A természetes hulladékokat néhány centiméter vastagon elterítjük. Az alacsony C/N arányú fűnyesedéket, nyíradékot vékonyabb rétegben vigyük fel, mint például a száraz szalmát. A félérett komposztot hasonlóan jó eredménnyel lehet a felületi komposztálás folyamatába „bevetni”. Ez az anyag serkenti a talajmikrobák életfolyamatait.
Gilisztakomposzt
A giliszták lankadó és már korhadó növényi anyagokkal táplálkoznak. Exkrementumuk káliumban, foszfátban, nitrogénben és magnéziumban gazdag, értékes komposztföld. Gilisztakomposztot egy – a melegágyakhoz hasonló – kétkamrás „szekrényben” tudunk előállítani. A két kamrát tolólap választja el egymástól. A megfelelő hőszigetelés biztosítására a szekrényt vegyük körül földréteggel, s a tetejére helyezzünk drótfonatos keretet. Először töltsük meg az egyik rekeszt elpusztult, korhadásnak indult növényi részekkel, s gyűjtsünk bele lehetőleg sok gilisztát. Ezután a másik kamrába gyűjtsük a komposztálásra váró anyagot. Ha a giliszták az első rekeszben már feldolgozták a nyersanyagot, húzzuk el a tolóajtót. Miután a giliszták zöme az első kamrából lassan a másodikba vonult, kiüríthetjük a kész gilisztakomposztot, s a helyére kezdjük újra gyűjteni az „értékesítésre” váró nyersanyagot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sárgadinnye (Cucumis melo)

A sárgadinnyének többféle fajtáját ismerjük. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Termelésük …

Leave a Reply