Válaszúton

Megújuló energiaforrás olyan energiaforrások közös neve, melyek egy jellemző időciklus alatt újra termelődnek, illetve a kimerülés veszélye nélkül felhasználhatók.
Közéjük tartozik a napenergia – napkollektorok, fotoelektromos átalakítók, naperőművek, valamint a közvetett napenergia –, a szél-, víz-, zöld (biomassza)-, az árapály-, a geotermális energia, az óceánok hőtartalma és hullámzásának energiája.
A közvélekedéssel szemben Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a napenergia, a zöld (biomassza) és a geotermális energia-energiatermelés és hasznosítás terén, de szél és vízenergia forrásaink sem elhanyagolhatóak. Kutatásaink azt bizonyítják, hogy a megújuló energiatermelő és felhasználó szervezetek együttműködési hálózata nélkül nem valósulhat meg a helyi erőforrások jobb kihasználása sem. Ezen erőt sokszorozó összefogások nélkül nem leszünk képesek növelni az energia ellátás biztonságát, csökkenteni az ország energia-import függőségét és az energiatermelés és ellátás által okozott környezetterhelést.
Az emberiség és mi magyarok is válaszút elé érkeztünk: ha azon az úton megyünk tovább, amelyet a természeti erőforrások fokozott kizsákmányolása jellemez, akkor nemcsak utódaink életterét tesszük tönkre, de hamarosan saját létezésünket is veszélybe sodorjuk. Ha rálépünk arra az útra, amely a jólét helyett a jobb létet tűzi ki célul, akkor – noha ez az út az előzőnél sokkal több egyéni és közösségi erőfeszítést igényel – ezt a jövőt az ésszerűen szabályozott, mérsékelt fogyasztásra és a megújuló energiákra kell alapoznunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Földenergia nekünk

A megújuló energiaforrások közül az egyik a geotermikus energia, amely a Föld belső hőjéből származó …

Hozzászólás