Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mit itassunk a babával?

Mit itassunk a babával?

Az anyatejen élő babáknak még a legnagyobb melegben sem kell vizet adnunk, hisz számukra a tej étel és ital is egyben. Ha azonban már nem elég az anyatej, vagy valamilyen okból nem szoptatunk, a tápszeres etetések között kevés vizet itassunk a gyerekkel.
Egy csecsemőnek naponta testsúly kilogrammonként 150 ml folyadékra van szüksége. Csak kivételesen nagy melegben, lázas vagy hasmenéses időszakban adjunk neki egy-egy korty forralt vizet vagy babavizet, hiszen az ő szervezete is könnyen kiszáradhat. Ha ezt a 150 ml/kg-nyi mennyiséget már nem tudjuk anyatejjel biztosítani számára, akkor más, a szervezetét nem megterhelő folyadékkal kell kínálnunk. Ez lehet a már említett felforralt és szoba hőmérsékletűre lehűtött víz, szénsavmentes babavíz, cukor nélküli hígra főzött 100%-os gyümölcstea, hígított zöldség- és gyümölcslé. A hígítás aránya egy rész gyümölcslé 10 rész víz legyen. Fekete teát, cukros üdítőitalokat, kakaót, valamint tehéntejet, kecsketejet, zabtejet, rizstejet és szójatejet egy éves kor alatt semmi esetre se kortyoltassunk vele, ezek ugyanis magas cukor, fehérje- és ásványi anyag tartalmuk miatt nem oltják a szomjat, illetve túlságosan megterhelik a pici veséjét és emésztőrendszerét.
A hozzátáplálás bevezetésének időszakát is gyümölcs- és zöldséglevek kóstoltatásával kezdjük, ezzel elegendő folyadékhoz juttatjuk. A később bevezetett főzelékekhez és babakekszekhez szoktatás mellett már növekedhet a gyermek folyadékigénye is. 6 hónapos kortól már a pohárból ivásra is megtaníthatjuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás