Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Amikor fogzik a baba

Amikor fogzik a baba

Vannak csecsemők, akik sírás nélkül vészelik át a fogzás időszakát, de a legtöbb babánál ilyenkor rossz alvás, nyűgösebb viselkedés, enyhe hőemelkedés figyelhető meg a fokozott nyáltermelés mellett.
A tejfogak már a terhesség 7-8. hetében elkezdenek kifejlődni, kinövésük pedig a baba 6 és 24 hónapos kora között várható. Gyermekünk fájdalmait elmulasztani nem tudjuk sajnos, de enyhíteni igen. Tiszta ujjunkkal gyengéden masszírozzuk át az ínyét, adjunk neki valamilyen tiszta rágókát vagy kemény műanyag kiskanalat, ugyanis az ínyre gyakorolt kis nyomás meggyorsíthatja a fogzás folyamatát. A 7-8 hónapos csecsemő már kenyérhéjat vagy almát is rágcsálhat e célból. A főzeléket, az alaposan megfőzött húsokat, csirkemájat apró darabokban, és ne turmixolva etessük meg vele, hogy ezzel is rágásra késztessük.
A cukrozott italokat kerüljük, hogy a pici fogai ne romoljanak. Az első fogak megjelenésekor elkezdhetjük a fogápolást is. A nap utolsó étkezése után mindig tisztítsuk meg fogait puha vattapálcikával vagy gézlappal, különösen az ínye mentén. Játékos módon ismertessük meg a fogkefével, először fogkrém nélkül. Amint megtanul öblíteni, a szülők a kezét fogva mutassák meg neki azokat a mozdulatokat, amiknek segítségével elsajátíthatja, hogyan kell helyesen fogat mosni. Fontos az is, hogy mutassanak példát számára, így természetessé válik számára a rendszeres fogmosás minden étkezés után. Nagyjából 3 éves korától félévente vigyük el fogászati ellenőrzésre. Ugyanis a tejfogak korai elvesztése a maradandó fogazat rendellenességével járhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply