Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás nehézsége

A szoptatás nehézsége

A legtöbb kismama nagy félelme, hogy nem tudja megfelelően táplálni kisbabáját. Egyetlen egyszerű szabályt kell azonban csak betartani: az újszülött a lehető leghamarabb engedjék szopni, és türelmesnek lenni, míg mindketten elsajátítják a helyes technikát. A WHO ajánlása szerint a csecsemőt féléves koráig csak anyatejjel táplálják, hiszen ez számára a legideálisabb táplálék. Nincs rossz anyatej! Az adott kisbaba édesanyja tejéből a számára szükséges fehérje, szénhidrát-, zsír-, vitamin és ásványi anyag mennyiséget fogja fölhasználni, ezek másból nem pótolhatóak. Csak hat hónapos kora után kapjon kiegészítésként otthon készített élelmiszereket, a hamarabb adott ételek megterhelik a gyomrát, hasmenést vagy székrekedést okozhatnak, allergiát válthatnak ki. Ezzel a fontos anyagok felszívódását is meggátolják.
Ha a baba és a mama egész nap együtt vannak, akkor a kicsi akkor szophat, amikor csak szeretne. A gyakori szoptatás megerősíti az anya-gyermek köteléket, és biztosítja, hogy ne álljon le a tejtermelődés. Egyénfüggő, hogy melyik baba naponta hány alkalommal, illetve alkalmanként mennyit eszik. A kismama akkor se essen kétségbe, ha gyermeke a nap egyes szakaszaiban többet kér enni, máskor pedig kisebb az étvágya. Az aluszékony babát fel kell ébreszteni a 2-3 óránkénti szoptatásra.
Az anyuka amikor csak tud, pihenjen, vegye igénybe a család segítségét. Emellett naponta legalább 2-3 liter minőségi folyadékot fogyasszon, ami szintén elősegíti a tej termelődését. Étrendje legyen változatos és kiegyensúlyozott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás