Kezdőlap / Építőipar / Megújuló energiák / Mindennapi energiánk

Mindennapi energiánk

Az energia hatékony felhasználásának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen ezzel nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcát is kímélhetjük. Az energiatakarékos izzók és a csöpögő csapok megjavítása mellett rengeteg módon lehet lefaragni a költségekből.
Ha energiahatékonyságról van szó, akkor kevés embernek jut eszébe, hogy például mennyi áramot fogyaszt a porszívó, a hűtőszekrény vagy a vízforraló. Önmagában mindegyik kis tételnek számít, de ha összeadjuk a háztartásban használt összes gép fogyasztását, akkor egy kis odafigyeléssel éves szinten több tízezer forintot lehet megtakarítani.
A Magyar Elektrotechnikai Intézet egy közelmúltbeli vizsgálat során átlagos felhasználási körülmények között tesztelte a háztartási gépeket. Arra az eredményre jutott, hogy a fogyasztás szerint rangsorolt berendezések közül a leggazdaságosabb mosógéppel 5-6, a hűtővel 7-8, a grilles mikrosütővel közel 10, a porszívóval pedig éves szinten akár 15 ezer forintot spórolhatunk meg.
A vízfogyasztással is érdemes takarékoskodni. A víztakarékos zuhanyrózsák, csaptelepek és WC-tartályok mellett már a tervezésnél nem árt odafigyelni a melegvíz-hálózatra is, hiszen minél hosszabb a rendszer, annál nagyobb az energiaveszteség.
A fűtés korszerűsítése rengeteg pénzbe kerül, hosszú távon mégis megéri még a paneleket is felújítani, mert az alacsonyabb fűtésszámla mellett a lakások értéke is emelkedik. A régi, elavult kazánok helyett célszerű vezérelt, kondenzációs kazánokkal fűteni.
Egy átlagos panelház tetején elhelyezett napkollektorok a napenergia felhasználásával képesek a lakók által használt meleg víz 40-45 százalékát fedezni.
A szigetelés és a nyílászárók cseréje nemcsak a fűtés-, hanem a villanyszámlát is csökkenti, hiszen sokaknak nyáron be sem kell kapcsolniuk a légkondicionálót.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szélenergia hasznosítása

Napjaink egyik égető problémája a környezet szennyezés. Ennek egy elég jelentős része az energia termelés …

Leave a Reply