Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ideges szívpanaszok

Ideges szívpanaszok

A mindennapi életben gyakran halljuk: „Majd meghasadt a szívem a fájdalomtól!” vagy: „Nagyon a szívemre vettem a dolgot.” Szívünk valójában érzelmi életünk kifejezésének szimbolikus központja: szívből szeretünk vagy éppen szívből gyűlölünk. Nem csoda, ha mindennapjaink során kialakuló érzéseink gyakorta különböző szívpanaszaink okozóivá válnak.
Az elmúlt években nagymértékben megnőtt azoknak a száma, akik különféle szívpanaszokkal fordulnak orvoshoz. Jó részük a leggondosabb vizsgálattal sem minősül szívbetegnek, a panaszok hátterében általában könnyen felderíthető idegi okok állnak.
A különféle szívpanaszok nagy részét ideges lelkiállapotok, az érzelmi életben mutatkozó zavarok – félelem, feszültség, sikertelenség, csalódás, önértékelés hiánya stb. – okozhatják. Akik már ;ir idős kor felé haladnak, gyakran úgy érzik, hogy sikertelenek, nincs rájuk szüksége senkinek. Félnek az öregedéstől, a testi változások feszültséget váltanak ki bennük. Így érthető, hogy sokan úgy érzik, fáj a szívük. Az ilyenfajta panaszokra jellemző, hogy megjelenésükben, tüneteikben semmiben sem különbözik a szervi szívbetegségtől.
Ezt a rendkívül nehéz kérdést, hogy a betegnek szervi szívbetegsége vagy ideges szívpanaszai vannak-e, csak alapos és körültekintő vizsgálat döntheti el. Az orvosok azt kutatják, hogy milyen lelki tényezők okozzák a különböző panaszokat: gyakran előfordul, hogy csak hosszabb szakorvosi vizsgálat hozza őket felszínre. A legnagyobb akadály, hogy a beteg elhárítja a lelki tényezők felkutatásának még a gondolatát is. Sok ember – gátlásai miatt – kellemetlennek érzi problémái nyílt feltárását.
Nem tagadhatjuk, hogy az élet, a maga nehézségeivel, akadályaival a különböző emberekre egymástól rendkívül eltérő módon hat. Ám az emberekben az azonos ráhatásokra létrejövő reakciók is változatosak lehetnek. Nem lehetetlen tehát, hogy érzelmi életünk problémái szívpanaszok formájában jutnak kifejezésre. A megoldás: orvosi vizsgálat után a lelki problémákat kiváltó okok megszüntetése, kiiktatása életünkből. Ha kell, szakember segítségével.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply