Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A reuma elleni védekezés

A reuma elleni védekezés

A reumás bántalmakkal szemben legjobb védekezés a szervezet ellenálló képességének javítása. Hogyan? „Kutyaharapást szőrével” – mondja a szólásmondás, s valóban, a hőmérsékleti edzés ezen az elven alapszik. A hűléses betegségek ellen nem a túlzott óvatoskodással, hanem a hideghez való fokozatos hozzászoktatással védekezhetünk.
Feltéve, hogy szülő vagy nagyszülő is van az olvasók között, megjegyezzük, hogy a hőmérsékleti edzést már a kisgyerekeknél el lehet kezdeni. Először kezükre, majd lábukra, arcukra és végül az egész testükre engedjünk rövid időre hideg zuhanyt. Egészséges, felnőtt embernek is előnyös a meleg fürdő utáni hűvös zuhany a vízhőmérséklet fokozatos csökkentésével.
Sokan szeretnek nyitott ablak mellett aludni, mert egészségesnek tartják. Nem tévednek, de ez csak akkor tanácsos, ha a levegő nem túl hideg, és jól betakarózva alszanak. Aki nyugtalanul alszik és éjszaka kitakaródzik, az inkább este szellőztesse ki alaposan a szobáját. A megfelelő öltözködés is védelmet nyújthat a reuma ellen. Lényeges, hogy az időjáráshoz igazodva válasszuk ki ruhadarabjainkat. Ezt elsősorban a réteges öltözködéssel lehet elérni, több vékony, egymás fölött viselt ruhadarab jobban melegít, mint egy vastag, nehéz kabát.
Reumás lázat okozhatnak a beteg mandulák és a lyukas fogak is. Ne legyünk hanyagok e téren.
Mivel a felesleges kilók súlyos terhet jelentenek a mozgásszerveknek, az elhízás kialakulásának megelőzése tulajdonképpen védekezés a reuma ellen is.
A reumás betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy óvjuk magunkat a különféle munkaártalmaktól. Azok, akik már fiatal korukban hajlamosak a derék- vagy hátfájásra, ne válasszanak olyan pályát, ahol a gerincoszlop súlyos terhelésnek van kitéve.
Aki munkája nagy részét ülve végzi, azt kétszeresen veszélyeztetik az ízületi reumás betegségek. De mindezt ellensúlyozhatjuk, ha szabadidőnkben tornászunk, sétálunk, kirándulunk. Olyan testmozgást kell végeznünk, amely ellensúlyozza a mindennapi megszokott munkavégzéssel összefüggő, egyoldalú testtartást. E célra legalkalmasabbak a minden izmot, ízületet harmonikusan megmozgató gyakorlatok, testedzések.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply