Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Itt fáj… Ott fáj…Az ízületeim!…

Itt fáj… Ott fáj…Az ízületeim!…

Mit csináljak, hogy elmúljon, hogy újból ne fájjon? Hogyan előzhetem meg az ízületi betegséget? Ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják nemcsak az idősebb embereket, hanem a fiatalabbakat is. Valóban sokan szenvednek reumás megbetegedésben. A reuma kifejezést világszerte átfogó fogalomként használják az orvosok a mozgásszervi betegségek nagy csoportjának megjelölésére.Az ízületek, az ízületek körüli szövetek, nyáktömlők, szalagok, inak, ínhüvelyek, izmok, csontok az ér- és idegrendszerrel szoros összefüggésben képezik a mozgásszervek funkcionális egységét.
Minden mozgás alapja és nélkülözhetetlen része az ízületek precíziós műszerhez hasonló szerkezetének összehangolt működése. Részben a bonyolult szerkezeti felépítettség eredménye, hogy a mozgásszervek közül leggyakrabban az ízületek betegednek meg.
Legjellemzőbb tünetei: az ízület körüli bőrön látható és tapintható szín- és hőmérséklet-eltérések, valamint merevség, védekező izomkötöttség. Ha valaki ilyen, betegségre utaló tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz, és tanácsai szerint járjon el.
A betegség kialakulásában döntő szerepe a környezeti tényezőknek van. Mit értünk ez alatt? A reumások gyakran szidják az időjárást. A tudományos vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy tévedés a reumásokat „élő barométereknek” tekinteni, mert nem a légnyomás-ingadozást érzik meg, hanem az úgynevezett frontok gyakorolnak hatást szervezetükre. Természetesen nem a frontátvonulások a betegségek okozói, ezek csak fokozzák az ízületi fájdalmakat. Jelentős tényező a klíma, és azon belül a levegő hőmérséklete, nedvességtartalma. Ismerünk olyan hatásokat, amelyek meglevő hajlam esetén kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a betegséget. Ilyen például a hirtelen hőingadozás, a testfelszín egyes rétegeinek erős lehűlése, a huzat, a nagyobb fokú testi leromlás, a nehéz fizikai munka, a súlyos lelki megrázkódtatás vagy a hormonális egyensúly felborulása.
Megelőzhetők-e tehát a reumás betegségek, amelyeket olyan sokan sorscsapásnak tartanak, vagy esetleg az öregedés elkerülhetetlen, elmaradhatatlan velejárói? A válasz nem egyértelmű. Mint már említettük, a reuma fogalomkörébe sok, különféle betegség tartozik: a gyermekkorban és a fiatalkorban jelentkező reumás láztól az idős emberek porckopásáig, csontritkulásáig. E panaszok közös jellemzője, hogy a betegségfolyamat a kötőszövetekben zajlik, csont-, ízületi, izomfájdalmakat okoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecsketejjel a betegségek ellen

A kecske a szegény ember tehene a mondás szerint. Régebben sokan hozzájutottak a kecsketejhez, melynek …

Hozzászólás