Kezdőlap / Tudomány / Az embernél a szaglás érzékenysége

Az embernél a szaglás érzékenysége

Több ezer szagot, illatot tudunk megkülönböztetni, köztük olyan leírhatatlanokat is, mint például az ázott macska, az öreg könyvek szaga, a frissen kaszált széna, a frissen kisült kenyér illata. Ennek ellenére a mi szegényes szaglásunkhoz képest a kutyáé a csodával határos. Az embernél a szaglás érzékenysége az élet szempontjából már nem olyan fontos, mint az állatvilágban.
A szaglás szerve az orr. Az orrüreg legfelső részében helyezkedik el a különleges, szagokra érzékeny érzősejteket tartalmazó szaglóhám. Az ide befutó idegrostok a koponyaalapon fekvő szaglóideg végkészülékei. A szaglóideg az agyállományban a szaglóideg-központba viszi a szaglóhám által érzékelt szagokat.
Szaglószervünk igen érzékeny a fizikai és kémiai behatásokra, a gyulladások is nagyfokú károsodást okozhatnak működésében.
Idős korban az orrban levő szaglóhám elsorvad, hozzá kell tehát szoknunk, hogy idővel kevésbé érezzük a szagokat.
Végezetül egy orral kapcsolatos tévhitről. Miért mondják a tüsszentőnek: „Kedves egészségére”?
Mi is a tüsszentés? Élettani folyamat, úgynevezett reflexműködés. Ha valami tartósan ingerli az orrnyálkahártyát, az ott lévő idegvégződések izgalomba jönnek. Az ingerület felszalad az agyunkba, a légzőközpontba, ahonnan a légzőizmokhoz visszajövő ingerületek erős belégzést váltanak ki. Majd a lágyszájpad felemelkedik és elzárja az orrgaratjáratot, a száj záródik, ezután erős kilégzés kezdődik, és a légutakban a levegő nyomás alá kerül. Amikor a lágyszájpad ismét elernyed és megnyitja a járatot az orrüreg felé, a levegő nagy sebességgel kiáramlik az orrüregbe, és a nyálkahártya felületéről egyszerre lesöpri az odatapadt izgató anyagokat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Leave a Reply