Ikerterhesség

Miután az ultrahangos vizsgálaton kiderül, hogy két magzatot hord a szíve alatt, sok kismama megijed, mert nem tudja, mivel jár majd az elkövetkező pár hónap.
Az ikerterhesség alatt a kismama teste ugyanolyan változásokon megy át, de kicsivel több kellemetlen kísérő tünettel. A hányinger és a fáradtság érzése gyakoribb, és már az első hónapokban megjelenik a gyomorégés és a hátfájás, intenzívebb a vizelési inger, mivel két pici is nyomja a belső szerveket. A terhesség ideje azonban rövidebb, általában 36-37 hét, de sajnos sűrűbben következik be vetélés vagy vérzés. Hogy a problémák időben felismerhetőek legyenek, az orvosok ikreket váró kismamák esetében gyakoribb teljes körű vizsgálatokat szoktak elrendelni. Ugyancsak sokszor fordul elő terhességi magas vérnyomás, ami a szülés korai megindítását jelentheti. Ennek figyelmeztető jele az ödémás végtagok, a fehérjével teli vizelet és a túlzott súlygyarapodás lehet. A kismama testsúlya normál esetben egy ikerterhesség alatt 16-22 kg-al növekszik meg. A komplikációk elkerülése érdekében sokat kell pihenned, ne erőltesd magad még a házimunka során se, ne emelgess, sportként is legfeljebb az úszás és a séta javasolt. Pihenés közben polcold fel a lábaid, a várandósság második felétől csak az oldaladon feküdj. Olvass minél többet arról, hogy mi vár rád a szülés után, és hogyan kell gondoznod egyszerre két gyereket!
Figyelj oda, hogy egészségesen táplálkozz. 500-1000 kalóriával többet kell enned naponta, ezt napi több étkezésre bontsd le, hiszen babák nyomják a gyomrodat is. Fontos a magas vitamin-, fehérje- és kalciumbevitel, ezért étrended legyen gazdag szárnyas húsokban, halban, fogyassz tojást, tejet, joghurtot, szóját, tofut. Ha ezekből az anyagokból nem viszel be elegendő mennyiséget a szervezetedbe, a babák elveszik testedből a számukra szükséges adagot, vagyis az ő és a saját egészségedet is veszélyezteted. Vigyázz rájuk, és magadra is!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás