Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ismerkedés a Koleszterinel

Ismerkedés a Koleszterinel

A koleszterinről szinte mindenki tud mondani valamit. Szinte mindenki fél tőle, és egy ijesztő mumusként gondol rá. Ismerkedjünk meg egy kicsit ezzel a mumussal.
C27H46O. Ez a koleszterin kémiai képlete. Ez egy szteránvázas vegyület, ami minden emberi és állati sejtben jelen van. A szervezet a májban állítja elő, és fontos szerepet tölt be a sejthártyák felépítésében.
Kétféle Koleszterint különböztetünk meg. A HDL (High Density Lipoprotein) koleszterint, és az LDL (Low Density lipoprotien) Koleszterin. A köznyelv az előbbit csak jó, a másodikat pedig rossz koleszterinként emlegeti. Ezek mennyisége alapján sok mindent megtudhatunk egészségi állapotunkról. Sok betegség előjele a magas koleszterinszint.
Normál értéknek a 0,09mmol/liter számít. Ha a HDL szint alacsony, akkor például nagy az esély az érelmeszesedésre. Ugyanakkor a magas LDL érték utalhat cukorbetegségre, vesebetegségre, illetve a pajzsmirigy nem megfelelő működésére is.
A koleszterinszintet a legtöbb vérvétel alkalmával ellenőrzik, így könnyen megtudhatjuk, ha bármi eltérés tapasztalható.
Nagyon fontos, hogy szervezetünk HDL koleszterin szintjét lehetőleg tartsuk magasan. Ebben sokat segít a mozgás, és ha odafigyelünk az étrendünkre. Fogyasszunk sok Csirkét, pisztrángot, borjút, illetve a mogyoró is jótékony hatással bír a HDL szintre.
Ugyanakkor szintén fektessünk hangsúlyt az LDL szint minél alacsonyabban tartására is.
Amennyiben bármilyen eltérést tapasztalunk a normál értéktől, egyből forduljunk orvoshoz, aki elmondja a teendőket. Nem kell egyből megijedni, nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy semmi gond a koleszterin szintjével.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply