Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Koleszterin ellen emu hús

Koleszterin ellen emu hús

A szív és érrendszeri betegségek fő oka a magas koleszterinszint. Magyarországon minden második ember halálához vezet a koleszterin túlzott érszűkítő hatása. Két fajtája van az LDL és a HDL. Ha az LDL koleszterin túl sok a vérben, akkor a fölösleg lerakódik és ily módon, érszűkület alakul ki, mely végül az említett szív és érrendszeri betegségek legfőbb kiváltó oka lesz.
A koleszterin egy zsírféle, mely főként állati eredetű vörös húsok kísérőjeként fordul elő étrendünkben. Mivel az emberi szervezet számára a máj elegendő koleszterint termel, nem szükséges, még ezen felül is koleszterin dús ételeket fogyasztanunk. Tehát, ha lemondunk a vörös húsokról, akkor elkerülhetjük a koleszterin kóros felhalmozódását a szervezetben.
Ezzel csak egy baj van! Az állati eredetű ételek igen ízletesek és nem könnyű lemondani róluk. Sokan nem is tudnak, vagy nem is karnak vörös hús nélkül élni. Van egy jó hírem: nem is kell, lemondani a vörös húsról!
Az emu húsa, vörös hús. Azonban alig tartalmaz koleszterint. Nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag, vastartalma miatt támogatja a vérképzést. Szívbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Egy vörös hús, ami nem tilos infarktus után, sőt kifejezetten ajánlott. Ma már Magyarországon is hozzáférhető. Egyre többen tenyésztik, ezt az értékes madarat. Ráadásul, igen ízletesen lehet elkészíteni. Hasonló a vadhúsokhoz. Valamivel alacsonyabb szinten kell párolni, mint a marhahúst, mivel zsírban szegény.
Íme, egy recept az elkészítéséhez:
Leforrázzuk ecetes vízben, majd bő vízzel megmossuk. A hártyákat eltávolítva, vékony szeletek formájában pácoljuk, rozmaringgal, borssal, őrölt babérlevéllel. Megöntözzük száraz vörösborral, úgy hogy a húst ellepje. 2-3 napig hűtőben tároljuk. Ezután már könnyen megsüthető, ha sütésnél még egy kis vörösborral megbolondítjuk, az íze valami fenséges élményt nyújt. Célszerű addig sütni, amíg a hús belső részei rózsaszínűek nem lesznek, ekkor a legtöbb aroma és az értékes vitaminok, nyomelemek is megmaradnak.
Érdemes még megemlíteni, hogy a vörös húsokra egyébként nem jellemző módon, elég sok szelént is tartalmaz az emusült. Tovább növelve ezzel kedvező élettani hatását.
Mindent egybevetve, az emu hús fogyasztása, a legkellemesebb módja a magas koleszterin szint elkerülésének.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply