Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Jaj, az a dackor!

Jaj, az a dackor!

Úgy másfél-kétéves kor táján szembesülünk először azzal, hogy angyalinak hitt csemeténk dacosan ismételgeti a “nem” szócskát. Mindenre. Hangoskodva tiltakozik anyuka-apuka nevelési próbálkozásai ellen, szófogadatlan megnyilvánulásai rendszeressé válnak. Az első dackorszakot nemsokára követi a második, úgy ötéves kor táján, de nem ritka, hogy az első beletorkollik a másodikba.
Pszichológusok szerint ilyenkor a szülőknek mindenképpen tudatosítaniuk kell magukban, hogy a gyerek teljességgel ártatlan, nem tehet arról, hogy kibírhatatlan, idegesítő, és “bicskanyitogató” magatartásával az őrületbe kergeti őket. Nem is genetikai mutáció okozza a jelenséget. És nem is a szülők súlyos nevelési hibáinak következménye a kialakult helyzet.
Hogy akkor pontosan ki vagy mi a hibás? Bizony-bizony elérkeztek az első dackorszakhoz, és ez alól egyik gyerek sem kivétel. A “nem szabad” tiltás hatására azonnal működésbe lépnek, és a “csináld csak nyugodtan”-nal lehet leállítani őket. Jobbik esetben…
A “beteg” gyermekkel való konfrontálódás elkerülése érdekében praktikus, ha memorizálunk, és megfelelő helyzetben alkalmazunk néhány jól bevált mondatot. Íme:
– ha nem veszek neked csokit, csapkodd magad a földhöz a boltban, és bömbölj torkod szakadtából, hogy mindenki jól lásson és halljon
– ha jól szétcsócsáltad a rágódat, a felét gyömöszöld a hajadba, a másik felét a szőnyegbe
– filctollal nehogy papírra rajzolj, hiszen ott a frissen festett fal a szobádban
– nyugodtan nyomd ki a kistestvéred szemét, hiszen egy még talán marad neki!
Vigyázzunk azonban, hogy meggyőzőek legyünk, és mindezt rezzenéstelen arccal adjuk elő, különben visszájára is elsülhet a “nevelés”.
Sokat tanulhatunk a dackorszak kezeléséről Ranschburg Jenő Szülők könyve című kiadványából. Mint mondja, nevelési hibát kétféle okból követhetünk el: saját jellemhibánkból adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból. Megnyugtatja azonban a szülőket, hogy a gyermeknevelés felelősségteljes munkája megtanulható, erre hivatott az említett könyve.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás