Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás fontossága

A szoptatás fontossága

Amikor egy kisbaba megszületik, a legjobb táplálék számára az anyatej. Nem csak az embereknél van ez így, hanem az emlős állatoknál is, akik mind szoptatják bizonyos ideig kicsinyeiket. Sok nőben felmerül a kérdés, hogy vajon meddig szoptasson? Elegendő pár hónapig, Fél évig? vagy esetleg 2-3-4 éves koráig? Vagy minél tovább, annál jobb?

Az anyatej erősíti a gyermek immunrendszerét, így ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben. A szoptatott babáknál ritkábbak a fülfertőzések és a gyomorbántalmak is, sőt még az asztmával szemben is ellenállóbbak. Egyes kutatások azt is bizonyítják, hogy a matematikai és olvasási készséget is befolyásolja a szoptatás. Azok, akik anyatejen nevelkedtek, jobb eredményeket produkálnak, mint azok, akik tápszert kaptak.

A szoptatás elején jelentkező előtej olyan anyagokat tartalmaz, mely hashajtó hatású, így elősegíti a bélrendszer tisztítását, így csökkenti a sárgaság kialakulásának lehetőségét is. A gyermek arcizmai erősödnek, az optimális fogképződést is segíti a táplálás ezen formája.

Ezen jótékony hatásokon kívül erősíti az érzelmi kötődést az anyával és segíti az átmenetet a magzati életből a külvilágba.

Ezek után megkérdezhetnénk, hogy miért nem szoptat mindenki, aki csak tud? Az anyukák egy része attól fél, hogy a szoptatással megereszkednek még jobban a mellek, azonban a kutatások azt bizonyítják, hogy a szoptatás és a mellek megereszkedése között nincs összefüggés, így ettől nem kell tartani.

De meddig is szoptassunk? A jelenlegi ajánlás a fél éves kor, de már az is sokat jelent, ha valaki pár hónapon át így táplálja gyermekét. Túlzásban se szabad azonban vinni, mert felvethet néhány problémát, ha gyerek még iskolás korában sem tud ilyen értelemben elszakadni az anyukától.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás