Játékidő

Minden baba szereti, ha ringatják, beszelnek hozzá és énekelnek neki. Kutatások kimutatták, hogy már a nagyon pici babák is szeretik, ha egyszerű könyveket és érdekes játékokat mutatnak nekik. Ahhoz, hogy a te gyereked is élvezze ezeket a dolgokat, fontos, hogy a megfelelő időben tedd ezt. A legmegfelelőbb időpont erre az ébredés utáni egy órányi időszak, miután már megetetted. Soha nem szabad túlpörgetni a babát vagy játszani vele húsz perccel az alvási idő előtt. Próbáld csak meg elképzelni, hogy hogyan éreznéd magad, ha éppen készülnél elaludni, amikor valaki bejön a szobádba, mert nevetgélni és viccelődni akar veled. Kétlem, hogy nagyon örülnél ennek. Ezért tartsd tiszteletben azt, hogy a kisbabának is ugyanannyi időre van szüksége az elalváshoz.
Szentelj különös figyelmet annak, hogy milyen játékokhoz szokik hozzá a baba a kiságyban. Nagy segítség az, ha megkülönböztetjük az „ébresztő” és „elaltató” játékokat. A kiságyra szerelhető zenélő forgókák. színes játszószőnyegek és plüss anyagból készült fekete-fehér könyvecskék kiválóan alkalmasak ahhoz, hogy ébren tartsd a kisbabát rövidebb időszakokra napközben, éppúgy, mint a képeslapok és poszterek, amelyeken egyszerű tárgyak vagy arcok vannak. Ezeket a játékokat csak és kizárólag napközben használd; kettő-három különböző, kevésbe stimuláló játékot pedig az elaltatáshoz.
A kisbabák csak nagyon rövid ideig képesek koncentrálni, és ha folyamatosan körbeadogatják a kisbabát, amikor az ébren van, az könnyen túlstimuláláshoz és kimerültséghez vezethet. Nagyon fontos, hogy vedd észre a kisbaba jelzéseiből, hogy mennyi stimulációt képes elbírni. Lényeges, hogy már nagyon pici korban is adj lehetőséget a babának, hogy elfoglalja saját magát rövid időszakokra és legyen szabad mozgástere. Ez csak akkor fog bekövetkezni, ha hagyod, hogy a játszószőnyegén vagy az ágyra szerelhető forgóka alatt feküdjön, ahol sokkal inkább tud szabadon mozogni és rugdalózni, mintha karban lenne.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás