Kezdőlap / Állatok / Kutya / Japán nemzeti kutya az akita inu

Japán nemzeti kutya az akita inu

Az akita inu a legismertebb a japán spiccek között, igaz vadászkutya, amit a testfelépítésének és bátorságának köszönhet, zsákmányai között szerepelt vadkan, jávorszarvas, de a medve is. Japánban kultuszt teremtett és a nemzet kutyájává vált.
Az akita inut 17. században tenyésztették ki, eredetileg harci, vadász- és őrzőkutyának. Nevét a Honsu szigetén elhelyezkedő Akita tartományról kapta. Japán császárok kedvenc társállata volt, ezért becenévként a “királyi kutya” elnevezést is megkapta. Később, hogy még agresszívebbé és ellenállóbbá tegyék, keresztezték a tibeti masztiffal és dán doggal. Az akita inu kinézete impozáns, megjelenése tiszteletet parancsoló. Nagyon erős és tekintélyes kutyafajta. Az akitának két faja van: amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb, szőre a fején sötétebb színezetű. 1937-ben Helen Keller amerikai írónő vitte be Amerikába a fajtát.
A szuka átlagos marmagassága 61 cm, míg a kané 67 cm. Testsúlya : a szukák 30-35 kg, kanok 35-40 kg közözött mozognak.
Színe vörös, csíkozott, valamennyi szín fehére alapon. a japán akita inu-nak a pofamaszkja mindig világos. A farkát a hátára kunkorítja. Szemei mélyen ülő, kis méretű, sötétbarna és fekete körvonala van. Orra nedves fekete vagy a fehér színű akitának hússzínű is lehet. Az akita, bár képes ugatni, nagyon ritkán ugat. Fizikális adottságai ellenére nyugodt természetű, remek őrző-védő kutya, családtagjait és otthonát mindenáron megvédi. Idegeneket nehezen tűr meg maga körül,természetéből adódóan védi területét ezért erre külön képezni nem ajánlott. Különlegessége, hogy kicsi, hegyes és háromszögletű fülei vannak, amelyek a fej két oldalán egyedi módon, ferdén előreállva helyezkednek el.
Szőrzete meglehetősen durva és sűrű, évente akár kétszer-háromszor is vedlik. Az akita bundája csillogó és tiszta, rajzolata tisztán kivehető. Erős jelleme miatt már egészen kicsi korától tanítani, fegyelmezni és nevelni kell, csak így válhat belőle kezelhető kutya. Egy emberes kutya, miivel igen önálló, makacs fajta csak magabiztos, következetes gazdának való, mivel az akita előszeretettel vizsgálja felül az adott parancsot. Hajlamos elkanászodni és más kutyákkal agresszíven bánni, ha azonban türelmesek és megértők vagyunk, akkor igazán jó kapcsolatot alakíthatunk ki vele, melyet hűséggel és szeretettel hálál meg. Rendkívül intelligens, könnyen tanul,de sűrűn előfordul ,hogy makacskodik.
Gazdájához nagyon hűséges, ezért a gazdacsere nagyon megviselheti, és agresszívan reagálhat rá.
Várható élettartam: 10-14 év
Az akita ragaszkodása és hűsége legendás. Tokióban, az egyik pályaudvaron áll a Hachiko-nak annak az akitának a szobra, aki kilenc éven át, mindennap ott várta gazdáját, aki tanár volt és az egyik tanítási óráján elhunyt. A kutya utolsó leheletéig várta haza gazdáját míg 11,5 éves korában ő elpusztult.

A történetről két film is készült. A másik akitával készült film egy 4 részes mesefilm, címe : Ezüst nyíl.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás