Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Jelzáloghitel – árazás

Jelzáloghitel – árazás

A jelzáloghitelek piaci ára, vagyis kamata alapvetően az általános hitelpiaci kondíciók szerint határozhatók meg. Van azonban néhány olyan sajátosságuk is, ami leginkább az eltérő lejárati és fedezeti sajátosságokból fakad.
A jelzáloghitelek árazásánál célszerű figyelni az infláció, a reálkamatok és az ingatlanárak, valamint a lakossági, vállalkozói jövedelmek alakulását és várható mozgását.
Az agrártermelő ágazat alacsony jövedelemtermelő képessége nem bírja el a magas fejlesztési hitelkamatokat, így az állam kamatkompenzációja itt nélkülözhetetlen.
A kamatrés nem lehet túl nagy. A kamatrés – a nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve – általában maximum három százalék körüli. A hosszabb ideje konszolidált gazdasági környezetben működő fülföldi jelzálog –hitel intézetek egy százalék körüli kamatrésből is képesek fedezni a működési költségeiket.
A legegyszerűbb és a jelzálog hitelezés kialakulásának időszakában elterjedt, így klasszikus formának számító hitel a lejárat teljes intervallumában fix kamattal számított hitel. Ugyanígy a fizetési módban is a klasszikus forma néhány éves tőketörlesztési moratórium és az annuitással számított egyenletes törlesztési ütem.
Hosszú lejáratú hitelek, így a jelzálog hitelek esetében a hitelező pénzintézet a lejárat teljes intervallumára fix kamatozású szerződést csak jól prognosztizálhatóan inflációmentes gazdasági környezetben tud kötni.
A jelzálog hitelintézeteknél – szűk tevékenységi kör és zárt intézményi jelleg miatt – további megfontolások vetődnek fel. Vagyis a kihelyezett hitelek fedezetével kibocsátott jelzálog levelek mind lejárati, mind kondíció tekintetében ugyanabba, vagy közel azonos kamatozási és visszafizetési konstrukcióba tartozzanak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply