Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Kapj el, ha tudsz!

Kapj el, ha tudsz!

Egy zseniális amerikai film tele fordulatokkal, vegyes érzelmekkel, az esemény mozgalmas, a karakterek fantasztikusak. A film igaz történet alapján készült, melyről maga Frank William Abagnale könyvet is írt.
Frank (Leonardo Di Caprio) egy szélhámos. Egy csaló, aki a szemfényvesztés mestere, kihasználja a női lelket, a figyelmetlen embereket, vagy a naiv köztisztviselőket. Egy pitiáner alak, aki soha semmit nem tett le az asztalra, mégis mindent meg tud szerezni magának: pénzt, nőt, tiszteletet, rajongást. Repülőpilótának adja ki magát, majd orvosnak,és ügyvédnek; banki csekkeket hamisít és csak úgy dől a pénz. Ilyen sikereket persze csak azért tud elérni, mert valóban zseniális, figyel a részletekre, és bárkit képes elbizonytalanítani, megtéveszteni.
Így ellenségét, Carl Hanratty FBI nyomozót (Tom Hanks) is többször sikerül átvernie. Carl egy kicsit besavanyodott, csakis a munkájának élő nyomozó, aki már-már megszállottként próbálja elkapni Franket. Kettejük macska-egér hajszájáról szól a film. A hangulat néha könnyed-hollywoodi, máskor pörgős már-már akció-jellegű, van benne jópár komikus jelenet is, egy meghatározó karácsonyi jelenet pedig leginkább drámainak mondható. A két főszereplő nem ismeretlenként kergetőzik. Frank és Carl többször beszélnek telefonon, sőt élőben is találkoznak. Beszélgetéseikben az óvatos-tartózkodás ellenére egy idő után felfedezető egyfajta tisztelet egymás iránt, nem hazudnak egymásnak. Franket végül utoléri végzete: Carl mégiscsak elkapja őt. Viszont a nyomozó Frank bebörtönözése után nem áll félre büszkén. Kiáll Frank mellett, hogy a fiú megkapja a szükséges kórházi ellátást, és meg is látogatja őt. Az FBI- nyomozó végül, csodával határos módon, a börtönből is kijuttatja, ha cserébe Frank beáll hozzájuk dolgozni a csekk-hamisítást nyomozó részleghez. Ez egy bizalmi ajánlat: Carl a saját karrierjét teszi kockára Frankért. A fiút senki nem őrzi, vagy kergeti, amíg nem lép ki ebből a szerepből és tisztességes életet él. De vajon az eddig gerinctelen szélhámos ellen tud-e állni a csábításnak, hogy megint a könnyebb utat válassza?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex, Drog, Iggy Pop

Danny Boyle mára kultuszfilmmé vált alkotása, a Trainspotting még 15 év után is aktuális, sőt, …

Hozzászólás