Kezdőlap / Terhesség / Készülődés a terhességre

Készülődés a terhességre

A terhességet tervezzük meg előre,hogy a legjobb feltételeket biztosíthassuk hozzá.Hogy ne csak a fogamzás,hanem az egészséges gyermek születésének esélyét is növeljük,ezért nagyon sok mindent tehetünk.
Legalább fogamzás előtt három héttel kezdjünk el készülődni a terhességre.Megfelelő étkezéssel,egészséges életmóddal gondoskodhatunk a magzat méhen belüli védelméről és táplálásáról.

A fogamzásgátló tabletta szedését,jóval a terhesség előtt ajánlatos abbahagyni,hogy a szervezetnek legyen ideje visszatérni rendes ritmusába.A teherbe esés előtt legalább három menstruációs ciklust meg kell várni,ezalatt gumi óvszert vagy hüvelyi pesszáriumot lehet használni.

Előfordulhatnak munkahelyi ártalmak is,amelyek veszélyeztethetik a gyermek egészségét,ezekről mindenképpen beszélni kell az orvossal.(pl. ha a leendő apa vagy anya ólommal,vegyi anyagokkal,érzéstelenítőszerekkel,röntgensugárral dolgozik)
Az orvos akkor is állásváltoztatást javasol,ha az anya nehéz fizikai munkát végez.

Ha valakinek a közeli rokonok közül öröklődő betegsége van (pl. vérzékenység,cisztás fibrózis),fennáll a veszély,hogy a betegséget gyermek is örökli.A terhesség előtt ezt meg kell beszélni a kezelőorvossal.Megnyugtató az a tény,hogy a legtöbb esetben a betegséget csak akkor örökli a gyermek,ha mindkét szülő hordozza a beteg gént.

A rubeóla vagy rózsahimlő súlyos rendellenességeket okozhat,ha az anya a terhesség alatt kapja meg,különösen a terhesség korai időszakában,amikor a magzat belső szervei kialakulóban vannak.A terhesség előtt,ha van rá lehetőség,végezzük el azt a vérvizsgálatot,amelyből kiderül,fennáll-e védettség ezzel a betegséggel szemben.

A leendő anyának a fogamzás előtt legalább hat hónappal ajánlatos elérni és azután tartani a testmagasságának megfelelő testsúlyát.A terhes anyának nem szabad fogyókúrázni,mert a szervezet nem jut hozzá az alapvető építőanyagaihoz.
A jól összeállított vegyes étrend,sok friss zöldséggel és gyümölccsel,növeli a fogamzás és az egészséges gyermek születésének valószínűségét.

A teherbe esés előtt érdemes elkezdeni a folsavat szedni.Ez a vitamin gátolja a fejlődési rendellenességek kialakulását.
Jó természetes folsavforrások a sötétzöld,leveles zöldségfélék (spenót,brokkoli),egyes gyümölcsök (főleg a citrusfélék,déligyümölcsök),a hüvelyesek (bab,borsó),a búzacsíra,az élesztő és a tojássárgája.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás