Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Kettő helyett kell enni?

Kettő helyett kell enni?

Szerencsére az a népi mondás, miszerint egy állapotos nőnek „kettő helyett kell ennie” egyre inkább veszít a népszerűségéből: tudományosan bebizonyították, hogy ahhoz, hogy egy várandós nő a terhességét kielégítő módon ki tudja hordani, az első három hónapban a táplálékkal bevitt kalóriamennyiséget 150-nel, a maradék hat hónapban pedig 350-nel kell emelni.
Meglehetősen szerény mennyiségekről van szó, de egy terhes nő számára mindennél fontosabb kérdéssé válik az étrendjének minősége. Egy tudományos kutatás vizsgálta azt is, hogy milyen módon jutnak át a magzatba a különféle ásványi sók és a nyomelemek a placentán keresztül. Sikerült megállapítani, hogy az utolsó trimeszterben a magzat az anya vérében megtalálható kalcium 5%-át, a foszfornak pedig a 10%-át szívja magába, minimális a nátriumigénye, melyet, mint már említettük, a nyugati társadalmak nagy mennyiségben fogyasztanak – az anyák kárára…
Meg kell még említenünk, hogy nemcsak a kalcium és a foszfor, de a kálium, a magnézium, a vas és a cink koncentrációja is jóval magasabb a magzatban az anyáéhoz képest, akinek ezeket az anyagokat folyamatosan pótolnia kell annak érdekében, hogy biztosítsa gyermeke egészségét, még mielőtt az megszületne.
Az emberi szervezetnek a „legnagyobb” ásványi anyagból napi szinten több mint 100 mg-ra van szüksége.
A kalciumról mindenki tudja, hogy alap-vető fontosságú az egészséges csontozat és fogazat felépítésében, de ettől a makroelemtől függ az izomfeszültség állapota, a szívzörejek szabályozása, a véralvadás és a szállítóneuronok tevékenysége is.
Ha gyermekkorban a kalciumhiány D-vitamin-hiánnyal párosul, akkor az angolkórhoz vezethet, melynek következtében a csontok eldeformálódnak és a növekedés lelassul.
Felnőttkorban ez a hiány csontlágyulást, valamint láb- és izomgörcsökre való hajlamot eredményez!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csecsemőkólika

Tünetei: a csecsemő szervezete tiltakozik a vele szemben támasztott követelmény ellen, miszerint túl gyorsan és …

Leave a Reply